Leul continuă să se deprecieze. Cursul euro trece de 20 lei

shadow
Luni, 30.03.2020 13:21   3966
Leul moldovenesc continuă să se deprecieze lent, dar sigur față de principalele valute: dolarul american și moneda unică europeană.

Astfel luni, 30 martie, cursul oficial al dolarului este de aproape 18,09 lei, iar cel al euro – de 19,91 lei. Comparativ cu situația de vineri, 27 martie, dolarul a câștigat 5 bani, iar euro - 13 bani. 

Dolarul este cumpărat cu 18 lei, dar vândut cu 18,80 lei

La casele de schimb valutar însă deprecierea este mai accentuată și dacă prețul mediu de cumpărare a dolarului oscilează între 18,0 și 18,10 lei, cel maxim ajunge și la 18,38 lei.

În același timp casele de schimb valutar sunt gata să vândă dolari la un preț minim de 18,20 lei, iar maxim – de 18,80 lei.

Moneda unică europeană este cumpărată la un preț mediu de 19,80-20,0 lei, iar  cel maxim ajunge la 20,25 lei. În schimb la vânzare se ajunge și la un curs mediu de 20,32 lei, iar cel maxim afișat este de 20,80 lei pentru un euro.

Sursa: BNM.md

De altfel marjele afișate de casele de schimb valutar sunt de aproape un leu între cursul de cumpărare și cel de vânzare a principalelor valute.

Experții estimează că deprecierea monedei naționale va continua, iar evoluția ei depinde mult de cât timp va dura epidemia de Covid-19 și de situația economică din Moldova și din lume.

Advertisement

Astfel cursul dolarului (moneda de referință la calcularea cursului de schimb al restului valutelor) poate ajunge la 18,80 lei. 

Leul s-a depreciat față de dolar, dar s-a apreciat față de rubla rusească

Pentru o înțelegere mai bună a fenomenelor de pe piața valutară, expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, a elaborat Indicele Valutar Moldova-10 (IVM-10), care este format dintr-un coș de 10 valute ale principalilor parteneri comerciali și economici ai Republicii Moldova.

Astfel el constată că "după trei săptămâni de apreciere continuă față de Coșul Valutar IVM-10, săptămâna trecută (23-29 martie 2020) leul moldovenesc a înregistrat o ușoară depreciere (-0,29%) față de IVM-10, însă față de începutul anului leul moldovenesc continuă să fie mai puternic față de IVM-10 cu 2,01%".

Potrivit lui, leul moldovenesc continuă să se aprecieze față de valutele regionale, dar se depreciază față de valutele de bază. Cel mai mult leul s-a apreciat săptămâna trecută față de rubla belarusă (+3,96%), zlotul polonez (+1,24%) și hrivna ucraineană (+1,33%).

Cele mai mari deprecieri moneda națională le-a înregistrat săptămâna trecută față de dolarul american (-1,29%), lira turcească (-0,94%) și yuanul chinez (-0,87%).

De la începutul anului leul moldovenesc s-a depreciat față de dolarul american cu -4,74%, iar cea mai mare apreciere a înregistrat față de rubla rusească +17,67%.

În opinia expertului IDIS Viitorul, "poziția puternică a leului moldovenesc în regiune pe de o parte permite menținerea la un nivel scăzut a prețurilor de import, cea ce este benefic pentru populație, dar scade din competitivitatea agenților economici, cea ce va fi un impediment pentru ei la exportul de bunuri moldovenești în țările din regiunii".

"BNM este pusă între ciocan și nicovală: pe de o parte prin intervențiile sale pe piața valutară, trebuie să mențină cursul valutar, dar nici nu trebuie să-l mențină foarte tare, pentru a asigura competitivitatea companiilor moldoveneștii pe piețele regionale, europene și globale", mai afirmă Veaceslav Ioniță.



Oportunitati