Moldova în clasamentul internațional de vulnerabilitate la boli infecțioase

shadow
Luni, 30.03.2020 05:24   1821
Republica Moldova ocupă locul 123 din 195 de state ale lumii incluse în Indicele vulnerabilității la focarele de boli infecțioase, elaborat de corporația americană RAND.

Studiul, publicat în 2016, a încercat să identifice viitoarele puncte fierbinți de răspândire a bolilor infecțioase și a efectuat o revizuire cuprinzătoare a literaturii relevante pentru a identifica factorii care influențează vulnerabilitatea la bolile infecțioase.

Unde se află cele mai vulnerabile state

Folosind date disponibile pe scară largă, autorii au creat un indice pentru identificarea țărilor potențial vulnerabile și apoi clasificate în funcție de scorul general de vulnerabilitate.

Astfel, autorii au constatat că din 25 de țări cele mai vulnerabile, 22 sunt în Africa, iar celelalte trei sunt Afganistan, Yemen și Haiti. Șapte dintre cele zece țări cele mai vulnerabile sunt zone de conflict active, iar dintre 30 de țări cele mai vulnerabile, 24 formează o centură solidă, aproape continuă, de la marginea Africii de Vest până la Cornul Africii, în Somalia - care este și țara cea mai vulnerabilă.

"Dacă o boală transmisibilă ar apărea în acest lanț de țări, s-ar putea răspândi cu ușurință peste granițe în toate direcțiile", afirmă autorii studiului, care recomandă ca factorii de decizie să ia calcul aceste concluzii și să ia măsuri.

"Un scor ridicat de vulnerabilitate nu condamnă în mod necesar o țară la rezultate slabe în ceea ce privește focarele de boli. Intervențiile țintite, oportune și sensibile cultural în sănătatea publică, asistența medicală, gestionarea incidentelor și guvernanța, precum și ajutorul global pot ajuta la atenuarea unui focar de boli infecțioase, așa cum se vede în exemplele din Nigeria, Senegal și Mali în timpul focarului de Ebola din 2014", susțin autorii.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Protecția consumatorilor   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati