Pe timp de epidemie traficul de internet din Republica Moldova a crescut cu circa 28%

shadow
Duminică, 29.03.2020 07:49   965
În perioada 9 – 23 martie 2020, volumul traficului generat în rețelele de comunicații electronice a crescut semnificativ față de perioada similară a anului precedent, anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), care monitorizează activitatea companiilor din domeniu.

Astfel, volumul traficului de Internet la puncte mobile generat în rețelele celor trei furnizori (Orange, Moldtelecom și Moldcell) a constituit circa 5,6 milioane Gb, ceea ce este cu 28,5% mai mult decât volumul mediu de trafic generat în perioadă similară a anului 2019.

Totodată volumul traficului de Internet la puncte fixe în rețelele furnizorilor cu ponderea cea mai mare pe segmentul respectiv (Starnet, Arax, Moldtelecom, Orange) a atins cifra de 35,5 milioane Gb sau cu 28,1% mai mult decât în aceeași perioada de referință a anului trecut.

Volumul de trafic voce în rețelele mobile, la fel, a crescut și a depășit cifra de 304,5 milioane minute (în creștere cu 16,1%).

Advertisement

ANRCETI susține că în pofida creșterii volumului de trafic, furnizorii au asigurat fiabilitatea rețelelor și continuitatea serviciilor la nivelul de calitate stabilit potrivit condițiilor de licență.

Totodată, au fost lansate un șir de oferte promoționale, fără plăți adiționale, precum dublarea traficului de internet și posibilitatea de a viziona toate posturile de televiziune din oferta serviciilor media audiovizuale, retransmise de către furnizori.

Menționăm că, în legătură cu situația excepțională cauzată de apariția și răspândirea virusului COVID-19, în temeiul dispozițiilor emise de Comisia pentru Situații excepționale a Republicii Moldova, Consiliul de Administrație al ANRCETI, a aprobat lista furnizorilor de comunicații electronice accesibile publicului care au un număr esențial de abonați la servicii de acces la Internet.

E vorba de companiile Arax-Impex SRL, Moldcell SA, Moldtelecom SA, Orange Moldova SA și Starnet Servicii SRL, care sunt obligate, pe perioada stării de urgență, să raporteze ANRCETI despre îndeplinirea măsurilor de blocare a accesul utilizatorilor proprii la sursele cu conținut online care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19.Oportunitati