Masca coronavirusului: De ce prețul măștilor medicale a crescut de 5-7 ori

shadow
Miercuri, 01.04.2020 06:26   2507
Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a identificat zece companii de la care instituțiile medico-sanitare vor putea să procure măști medicale. Majoritatea sunt producători locali, dar sunt și câțiva ce vor aduce măști din import.

Într-o circulară, CAPCS indică directorilor instituțiilor medicale să semneze contracte directe pentru procurarea măștilor, iar copiile documentelor să le transmită Centrului de Achiziții.

Diferențe majore de preț

Datele prezentate de instituție arată diferențe de preț foarte mari între companii, depășind uneori și 50%: de la 5,7 lei bucata la care este gata să livreze firma Sarvin SRL, la 9,11 lei în cazul Lismedfarm care urmează să la aducă din import.

Și cantitățile diferă. De exemplu Vasconi (Cojocari-Grup SRL), Viomas Tex SRL și Sarvin SRL pot asigura câte 2.000 de măști pe zi, în timp ce Nikita Renadi SRL este gata să livreze 36.000 de măști pe zi la un preț de 7,0 lei/bucata.

În condițiile în care anul trecut prețul mediu al măștilor medicale era de 1,20-1,40 lei/bucata, rezultă că în doar câteva luni acestea s-au scumpit de 5-7 ori. În plus, au devenit o marfă ce nu poate fi găsită.

Specialiștii spun că ceea ce se întâmplă acum este un adevărat dezastru, iar multe din măștile medicale produse și comercializate pe piață nu ar corespunde cerințelor medicale, în timp ce importul din China a devenit extrem de dificil.

Mască din tifon, ca în Uniunea Sovietică

„Măștile noastre sunt ca cele din timpul Uniunii Sovietice. Sunt cusute din tifon medicinal natural în șase straturi și asigură protecția necesară... Așa măști purtau pe atunci toți medicii, pacienții, dar și conducerea cea mai înaltă. Nu purtau măști din China, cu sintetică”, laudă producția sa Alexandru Slobodeanu, directorul firmei Sarvin SRL, la care deține o cotă de 57,5%.

Sus: mască medicală, importată în 2019, jos mască din tifon de la Sarvin

Managerul susține că măștile produse de firma sa pot fi folosite de mai multe ori: „După ce ați purtat masca, o dezinfectați cu abur fierbinte și apoi o călcați de câteva ori cu fierul și o puteți folosi iarăși”, afirmă Slobodeanu.

El a precizat că întreprinderea sa produce o cantitate mică de măști, dar care imediat sunt cumpărate. Slobodeanu explică prețul mai mic, în comparație cu alți producători sau importatori, prin adaosul comercial mic inclus în preț. 

De ce măștile s-a scumpit și au ajuns deficit

O altă firmă menționată de CAPCS este Artbutic SRL, un mic producător local de haine, care este gata să livreze 4.000 de măști pe zi la prețul de 7,45 lei/bucata. Proprietar este Evelina Zara, soția fostului șef al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (2018-2019), Vladislav Zara, demis de Guvernul Maia Sandu din funcția anterioară și numit de Guvernul Ion Chicu director-adjunct la Agenția Servicii Publice.

„Măștile noastre sunt mai mari decât cele de pe piață și asigură acoperirea tuturor părților sensibile.

Advertisement

Ele au trei straturi, două de bumbac de 115 grame, iar la mijloc au un strat de polipropilenă care asigură protecția necesară”, explică Evelina Zara.

Totodată, ea spune că prețurile mai mari la măștile medicale se datorează și faptului că pe piață nu există materie primă pentru a le produce. În plus, și stofa necesară pentru a produce măștile s-a scumpit de câteva ori, la care se adaugă și măsurile luate de multe state prin care a fost stopată scoaterea materiei prime din anumite țări, în special Turcia.

Astfel, numeroase TIR-uri cu marfă destinată Moldovei stau blocate de mai multe zile la hotarul Turciei cu Bulgaria.

Şi Vitali Vrabii, director și proprietar la Viomas Tex SRL, firmă care este gata să asigure o cantitate totală de 100.000 de măști la un preț de 7,0 lei/bucata, afirmă că a început acum să producă măști.

„Noi producem cămașe și suntem departe de producția de măști medicale. La îndemnul Asociației Producătorilor de Industria Ușoară, am decis să ne implicăm și să producem măști medicale. Am făcut un calcul și a ieșit acest preț de 7 lei pentru o mască, ca să putem activa și plăti angajații”, explică producătorul. Totodată, el spune că probleme mari sunt atât la asigurarea cu stofă, cât și la elasticul pentru măști, pentru că e deficit pe piață.

În aceeași situație sunt și alte firme. Constantin Cojocari, directorul firmei Cojocari Grup SRL, cunoscută după brandul local de textile Vasconi, spune că la problemele cu materia primă se adaugă și cele cu forța de muncă: „Trebuie de ținut cont de faptul că și pe angajați trebuie să-i întrebi dacă pot veni la muncă. Or, mulți se tem să iasă din cauza epidemiei. Iar aceasta adaugă incertitudine și costuri suplimentare”, afirmă omul de afaceri.

Materia primă s-a scumpit de 4 ori

Factorul principal ce a influențat prețurile măștilor este lipsa materiei prime și scumpirea acesteia. De fapt totul s-a scumpit ca urmare a pandemiei de coronavirus: de la bumbacul brut, la țesătură, forță de muncă, servicii de transport etc.

Astfel, dacă până la pandemia de COVID-19, prețul unui kilogram de țesătura folosită la producerea măștilor era de 3 dolari, acum a ajuns la 13 dolari, adică este de 4,3 ori mai scump.

Şi prețul elasticului necesar pentru măști, la fel, s-a scumpit de peste patru ori, de la 1,8 dolari la 8 dolari pentru un kilogram. În plus, nici nu poate fi găsit pe piață. La aceasta se adaugă costurile mai mari de transport.

Norocoșii cu stocuri

Într-o situație mai bună sunt firmele ce au stocuri de materie primă. E cazul Nikita Renadi SRL, care este gata să asigure 36.000 de măști pe zi la un preț de 7,0 lei/bucata. Nadia Gudumac (Tocarciuc), proprietara afacerii spune că a inițiat mai devreme producția de măști medicinale.

„Noi putem produce o astfel de cantitate, deoarece am inițiat producția de măști medicale mai de demult și avem achiziționată materie primă necesară pentru aceasta”, precizează femeia de afaceri.

Blocaje la import și transport

Cât despre importul de măști, apoi și aici sunt probleme majore. Or și producătorii din China au scumpit marfa, care e la mare căutare în toată lumea.

Pentru a aduce rapid măști, de exemplu din China, e nevoie de transport aerian, care e de câteva ori mai scump decât cel maritim, utilizat de obicei. Acesta, însă, nu mai este disponibil și, în plus, operatorii aerienii au crescut semnificativ tarifele. De exemplu, dacă până la epidemie transportul unei tone de măști pe cale maritimă costa circa 230 de dolari, acum nu poți face astfel de importuri.

Soluția este folosirea aviației. Aici costurile sunt semnificativ mai mari și în plus au crescut de la circa 7 dolari pentru un kilogram, adică 7.000 de dolari pentru o tonă, la 10 dolari (10.000 de dolari pentru o tonă), adică cu peste 40%. Un simplu calcul arată că costurile de transport cu avionul sunt de aproape 50 de ori mai mari decât pe cale maritimă. De aici și prețurile mari de import al măștilor și altor echipamente.

Măști trimise înapoi

Ecaterina Chitic, proprietara și administratoarea firmei Lismedfarm SRL, care ar urma să importe măști medicale din China la un cost de 9,11 lei, ne-a declarat că prima partidă de 10.000 de măști medicinale urma să fie livrată pe 30 martie.

„Producătorul a adus măștile la aeroportul din China, dar compania (ce oferă servicii de transport aerian n.r.) a refuzat să ia marfa. Am stat toată ziua și am sunat ca să rezolv problema. Zadarnic. Așa că măștile au fost duse înapoi la fabrică. Când le vom putea importa nu știu”, ne-a explicat Ecaterina Chitic.

Menționăm că această firmă a câștigat și licitația pentru livrarea de ecrane de protecție și respiratoare medicale de 36 milioane lei, pe care tot din China trebuie să le importe.

În consecință, autoritățile caută cu disperare acum soluții pentru a asigura spitalele, dar și alte instituții cu echipamentele necesare pentru protecție de virusul chinezesc.

Aceste măsuri însă erau necesare, de exemplu, în luna ianuarie, când Covid 19 încă nu părăsise Asia, sau imediat după 4 februarie, la avertismentul lansat de Organizația Mondială a Sănătății.

Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a lansat însă procedurile de achiziții abia pe 24 martie, ca peste o zi să recomande spitalelor de la cine să cumpere direct măști medicale, fără licitație, în regim de urgență. Asta în condițiile în care prețurile peste tot au crescut semnificativ, iar stocurile din farmacii și depozite fuseseră golite deja la finele lunii februarie.

***

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati