Un nou proces pe numele companiei Avia Invest, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău

shadow
Sâmbătă, 28.03.2020 08:53   1404
Pe 12 februarie 2020, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a solicitat concesionarului Aeroportului Internațional Chișinău, Avia Invest SRL, prezentarea bazei de cost a tarifelor pentru serviciile aeroportuare pentru anul 2020.

Autoritatea Aeronautică Civilă invocă prevederile Codului aerian, care stipulează că AAC este instituția care verifică corectitudinea formării mărimii taxelor pentru serviciile aeroportuare și de navigație aeriană.

Administratorul Avia Invest a refuzat prezentarea informațiilor solicitate

Solicitarea a fost facută "în scopul asigurării transparenței la aplicarea tarifelor aeroportuare și ca urmare a recomandărilor expuse de Curtea de Conturi în Raportul auditului conformității încheierii și executării prevederilor Contractului de parteneriat public-privat privind concesionarea activelor Aeroportului Internațional Chișinău".

Autoritatea susține că Boris Salov, administratorul Avia Invest SRL, a refuzat (într-un răspuns din 17 martie 2020) prezentarea informațiilor solicitate, iar aceasta "generează impedimente în realizarea atribuțiilor funcționale ale AAC în calitatea sa de organ de control în domeniul aviației civile".

Advertisement

Potrivit AAC, acțiunile Avia Invest” SRL, precum și ale administratorului "urmează a fi examinate prin prisma art.349 alin.(1) Cod contravențional ”Împiedicarea activității legitime a funcționarului public”, componență atribuită potrivit art.400 alin.(1) Cod contravențional, poliției".

Compania și administratorul riscă amendă de câteva mii de lei

În consecință, AAC a depus o sesizare pe acest caz la Inspectoratul de Poliție Botanica, în vederea inițierii unui proces contravențional în privința Avia Invest SRL și administratorului Boris Salov "pentru săvârșirea contravenției prevăzute de art.349 alin.(1) Cod contravențional.

Contravenția respectivă se sancționează "cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 45 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 60 la 120 de unități convenționale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în toate cazurile, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an".

Compania Avia Invest nu a comentat deocamdată acuzațiile aduse de Autoritatea Aeronautică Civilă 

Aminitim că auditori Curții de Conturi au depistat că Avia Invest SRL a cheltuit sute de milioane lei pentru sponsorizări și achiziții de lux, inclusiv a plătit aproape jumătate de milion de euro pentru cumpărarea unui automobil Audi blindat.

Totodată, auditul Curții de Conturi raportează restanțe mari la capitolul investiții în infrastructură, scheme și achiziții fără rost la aeroport.

Urmăriți mai jos un reportaj video despre tam-tam-ul în jurul acestui obiectiv, care poate fi urmărit și pe canalul nostru Youtube.

 

 Oportunitati