Prețul de import al energiei scade cu circa 8%. Când ar putea să scadă tarifele

shadow
Sâmbătă, 28.03.2020 05:47   733
Compania statului Energocom va intermedia și în următorul an achizițiile de energie electrică pentru companiile de distribuție și furnizare din Republica Moldova. Asta după ce Comisia pentru Situații Excepționale a decis sistarea procedurilor de licitație de achiziție a energiei electrice inițiate de către furnizori.

Astfel, de la 1 aprilie 2020 și până pe 31 martie 2021, furnizorii vor procura energia electrică la un preț de 49,9 de dolari pentru un MWh, ceea ce reprezintă o reducere cu aproape 8% față de prețul actual de procurare a curentului electric.

Citiți și:

Ce comision încasează intermediara statului din livrările de energie  

Advertisement

 

Energia electrică va fi cumpărată prin intermediul Energocom de la Centrala Termoelectrică Moldovenească (Centrala de la Cuciurgan) și din Ucraina. Prețurile de achiziție au fost și au rămas diferite. 

Care este noul preț de achiziție de la fiecare în parte nu este clar încă. Acum, de la Cuciurgan cumpărăm la prețul de 52,4 de dolari pentru un MWh, iar de la DTEK Pavlogradugoli la prețul de 64,4 dolari pentru un MWh.

Şeful statului Igor Dodon a anunțat în cadrul emisiunii sale "Președintele răspunde" că de la Cuciurgan prețul nou al energiei este de 49,5 dolari pentru un MWh, adică avem o reducere cu doar 5,5% față de prețul vechi. 

Ucrainenii, care asigură doar 15% din energia electrică, au acceptat o diminuare cu circa 15%, a spus președintele. Altfel spus prețul energiei din Ucraina a coborât la mai puțin de 55 de dolari pentru un MWh.

O astfel de diminuare a prețurilor, cumulată cu scăderea cu peste 30% a costului energiei la Termoelectrica, ar putea duce la o reducere cu circa 10% a tarifelor finale. Acest lucru s-ar putea întâmplă în lunile mai-iunie 2020. Este adevărat că aprecierea dolarului din ultima perioadă ar putea avea un impact asupra valorii reducerilor de tarif.

În prezent, doar 20% din necesarul de energie este asigurat de producția locală, alte circa 10% se importă din Ucraina, iar 70% - de la Centrala de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES.

 Oportunitati