FMI gata să acorde în regim de urgență Moldovei o asistență de circa 117 milioane USD fără dobândă

shadow
Vineri, 27.03.2020 09:18   680
Fondul Monetar Internațional ar putea acorda Republicii Moldova o finanțare de circa 117 milioane de dolari, care nu presupune careva condiții prealabile sau misiuni de evaluare, potrivit unei declarații a lui Volodymyr Tulin, reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova .

"În perioada 30 martie - 1 aprilie, ca răspuns la solicitarea privind acordarea asistenței financiare de urgență pentru ameliorarea impactului economic al COVID-19, o misiune a FMI, sub conducerea dlui Ruben Atoyan, va purta discuții de la sediul FMI din Washinton cu autoritățile Republicii Moldova referitor la politicile economice necesare pentru atenuarea impactului pandemiei, susținute financiar de Mecanismul de creditare rapidă (RCF) și Instrumentul de finanțare rapidă (RFI)", se arată în declarația lui Tulin.

Fără condiții prealabile sau misiuni de evaluare

Totodată el precizează că finanțarea prin intermediul RCF/RFI "trebuie să fie aprobată de Consiliul de Durectori Executivi al FMI și nu presupune careva condiții prealabile sau misiuni de evaluare".

În cazul Republicii Moldova, e vorba de un volum de finanțare RCF și RFI în total de până la 86,25 milioane DST (echivalentul a circa 117 milioane de dolari SUA sau 50 la sută din cota Republicii Moldova la FMI), debursați integral și cât mai curând posibil.

Advertisement

Anterior ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a anunțat că Republica Moldova s-a adresat la FMI pentru acordarea unei asistențe financiare, iar valoarea acesteia ar putea ajunge la 118 milioane de dolari.

Rata dobânzii este egală cu zero

FMI dispune de două instrumente de finanțare – Mecanismul de creditare rapidă (RCF), instituit în 2009, și Instrumentul de finanțare rapidă (RFI), instituit în 2011 – prin care se acordă asistență finaciară statelor-membre, fără ca să fie nevoie ca acestea să aibă un program deplin cu FMI. Aceste împrumuturi pot fi debursate foarte rapid, pentru a susține statele-membre în implementarea politicilor de remediere a situațiilor de urgență, cum ar fi cea cauzată de pandemia de coronavirus.

Rata dobânzii pentru creditele RCF, care se acordă statelor cu venituri mici, este egală cu zero procente, perioada de grație pentru astfel de credite este de 5½ ani, iar termenul de scadență este de 10 ani. Asistența financiară prin intermediul RFI se acordă în aceleași condiții ca și în cazul acordurilor stand-by (la moment, rata dobânzii constituie circa 1½ procente), iar termenul de scadență este între 3¼ și 5 ani.

Menționăm că din cauza epidemiei de coronavirus Moldova va pierde venituri considerabile, atât prin reducerea producției interne, exporturilor și importurilor, dar și prin diminuarea remitențelor.

Președintele Igor Dodon a anunțat anterior că, potrivit celui mai sumbru scenariu, bugetul ar putea înregistra în acest an pierderi de 6-7 miliarde de lei sau 300 de milioane de euro.

Şeful statului susține că aceste pierderi vor fi compensate din ajutorul de peste 100 milioane de dolari, ce va fi alocat de Fondul Monetar Internațional.

De asemenea, Dodon spune că Republica Moldova urmează să primească un credit total de 500 milioane de euro din Federația Rusă, dintre care 200 milioane ar urma să fie alocați în lunile martie-aprilie 2020.Oportunitati