UPDATE Centrala de la Cuciurgan afectată grav de epidemia de COVID-19

shadow
Vineri, 27.03.2020 05:20   2478
Ca urmare a depistării că un angajat al Centralei Termoelectrice Moldovenești (de la Cuciurgan) este infectat de COVID-19, autoritățile de la Tiraspol au decis pe 26 martie suspendarea activității întreprinderii. Ulterior acestea au revizuit hotărârea, susținând că au găsit un mecanism de protecție a sănătății muncitorilor și de asigurare a activității centralei.

UPDATE: 9.00 "Pentru a preveni răspândirea infecției, întregul personal va fi în carantină timp de 14 zile, începând cu ziua de mâine (vineri, 27 martie n.r.). Acum se rezolvă problema izolării a 400 de persoane. Poate că vor fi plasați în sanatoriul Solnechny”, anunță așa-zisul minister al afacerilor interne din autoproclamata rmn.

Starea persoanelor izolate va fi monitorizată de medici, iar în caz de simptome de COVID-19, persoanele cu suspiciune de coronavirus vor fi transferate la Spitalul raional din Slobozia.

Advertisement

Potrivit datelor oficiale, în regiunea separatistă sunt 9 cazuri confirmate de de COVID-19, iar toate persoanele se află internate într-o secție specială de la Spitalul raional din Slobozia.

De notat că Centrala electrică  de la Cuciurgan are circa 2.000 de angajați, iar o eventuală suspendare a funcționării ar putea crea probleme în asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică. Totodată, acest lucru este puțin verosimil, în condițiile în care altă sursă locală cu o astfel de capacitate nu există, iar pornirea ei ulterioară va fi extrem de dificilă. 

În prezent, această centrală asigură circa 60% din necesarul țării în curent electric. CET-urile din Chișinău și Bălți și alte instalații mai mici produc doar 20% din necesar, iar alte 20% le importăm din Ucraina.

În această situație dificilă, soluția este majorarea importurilor de curent electric din Ucraina.Oportunitati