Bancher: Moldova, din păcate, este la nivelul Iranului în clasamentele internaționale

shadow
Sâmbătă, 28.03.2020 09:50   923
Băncile din Republica Moldova nu pot atrage finanțare externă în condiții acceptabile, din cauza actualului rating (scăzut) al țării, susține Aliona Levcă, președinta Fincombank într-un interviu pentru revista "Bănci și Finanțe".

Potrivit bancherului, în prezent pe piață se atestă "o cerere eterogenă de împrumuturi și o scădere clară a interesului public față de depozitele bancare".

Situația se va agrava

Această evoluție s-ar datora scăderii ratelor dobânzilor la depozite. Potrivit șefei de la Fincombank, comparativ cu statele occidentale în Modova ratele deocamdată sunt pozitive, dar situația se va agrava. 

Advertisement

"Ce-i drept, dacă e să ne uităm la tendințele actuale, comparându-le cu situația de pe piețele vecinilor occidentali, realizăm faptul că situația de la noi în acest sens se va agrava", afirmă în interviu Aliona Levcă. 

Şefa instituției de creditare susține că nivelul actual al rezervelor obligatorii de 41,5% în moneda națională, aplicat de autoritatea de reglementare, "pare a fi un nivel excesiv de ridicat". 

"Motivul unor astfel de norme ridicate este tocmai existența lichidității excesive pe piață. Și pentru a steriliza o sumă excesivă de bani, regulatorul recurge la rezervare, pe lângă alte instrumente utilizate", explică Levcă.

Băncile din Moldova nu pot atrage finanțare externă în condiții acceptabile

Ea susține că banca pe care o conduce are în prezent resurse considerabile, suficiente "pentru a trece de la indicatorii financiari actuali ai reglementării la alții, care vor fi mult mai blânzi pentru bănci".

Totodată ea spune că instituția contează și pe acccesul la împrumuturi externe, deoarece, din cauza actualului rating al țării, practic nu poate atrage finanțare externă în condiții acceptabile.

"Moldova, din păcate, este la nivelul Iranului în clasamentele internaționale. Prin urmare, dacă totul va fi bine și, cel mai important, stabil, atunci atractivitatea Moldovei pentru potențialii investitori, cu siguranță, va crește, ceea ce va permite în viitor obținerea resurselor externe în condiții favorabile, atât pentru structurile statului, cât și pentru structurile corporative, inclusiv băncile", mai susține președinta Fincombank.

Pe de altă parte, ea susține că bancă nu întâmpină probleme de lichiditate, iar în această situație atragerea de resurse externe nu este rezonabilă. Oportunitati