De ce a dispărut din farmacii medicamentul ce putea fi folosit la tratarea pacienților cu COVID-19 [SONDAJ]

shadow
Joi, 26.03.2020 08:43   2234
De câteva zile, de la preşedintele american Donald Trump la oficiali de rând mai jos din SUA sau din alte state, vorbesc despre faptul că ar exista medicamente care pot fi produse în masă şi utilizate la tratarea bolnavilor cu Covid-19.

Donald Trump a anunţat că e vorba de Hidroxiclorochina şi cloroquina, iar FDA (Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente) ar fi aprobat utilizarea acestora în scopul testării în tratamentul împotriva coronavirusului.

Sunt necesare studii clinice

Specialiştii, însă, au criticat anunţul preşedintelui american, pentru că a creat confuzie în rândul oamenilor, iar unii au încercat deja să folosească preparate care conţin o versiune nemedicală a componenţilor din Hidroxiclorochină şi s-au intoxicat.

Hidroxiclorochina este comercializată sub numele de Plaquenil şi este aprobată pentru a trata lupusul și artrita reumatoidă, în timp ce clorochina este un tratament anti-malarie.

O anchetă ProPublica din SUA a arătat că în farmacii s-au creat deja un deficit de hidroxiclorochină, iar bolnavii de lupus și artrita reumatoidă nu îl pot cumpăra. Potrivit anchetei, în spatele deficitului ar fi chiar unii medici care au prescris medicamentul în cantităţi mari şi unor persoane ce nu sunt bolnave.

Despre proprietăţile hidroxiclorochinei în lupta contra Covid-19 vorbesc şi cercetători din China, din Franţa şi alte state.

„Hidroxiclorochina este un derivat mai puțin toxic al cloroquinei şi este eficientă la inhibarea infecției cu SARS-CoV-2 in vitro”, se arată într-un studiu recent al savanţilor chinezi, publicat de revista Nature.

„În combinație cu funcția sa antiinflamatoare, prezicem că medicamentul are un potențial bun de a combate boala. Această posibilitate așteaptă confirmarea prin studii clinice. Trebuie să subliniem, deși HCQ (Hidroxiclorochinan.r.) este mai puțin toxic decât CQ (cloroquina n.r.), utilizarea prelungită și supradozajul poate provoca otrăvire”, avertizează cercetătorii chinezi.

Medicamentul costa 5 euro

Medicamentul produs de laboratorul francez Sanofi sub denumirea de Plaquenil, este înregistrat de la finele anului 2018 şi în Republica Moldova. 

Conform datelor din Catalogul naţional de preţuri de producător la medicamente (actualizat la data de 06.03.2020), preţul medicamentului este de 98 de lei sau 5,06 euro.

Advertisement

În farmacii acesta costa aproximativ 130 de lei, dar a dispărut din reţele deja de câteva săptămâni, după ce au apărut primele informaţii despre proprietăţile lui în tratarea Covid-19.

Farmaciştii, însă, ne recomandă să nu încercăm o eventuală automedicaţie cu acest preparat, dacă îl găsim. „E nevoie ca el să fie prescris de medic!”, ne-a spus un medic.

„Anual se importau circa 500 de cutii de comprimate, din care jumătate rămâneau necomercializate”, menţionează reprezentantul unei companii de pe piaţă.

Preparatul a dispărut din farmacii

Acum, când cererea este mare, preparatul înregistrat în Republica Moldova de Sanofi Romania SRL nu poate fi importat din ţara vecină, pentru că încă nu a fost ridicată interdicţia la exportul de medicamente din România.

Mai adăugăm că numeroase companii farmaceutice din lume lucrează la un vaccin împotriva noului coronavirus. Când acesta va fi gata, însă, este greu de prognozat.

Igiena personală şi evitarea locurilor publice

În aceste, condiţii cea mai eficientă cale de a evita îmbolnăvirea este igiena personală şi evitarea locurilor publice. Iată recomandările Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale:

  • Evitați locurile publice. STAȚI ACASĂ!;
  • Păstrați distanța socială de minim 1 metru;
  • Cei care au revenit din țările cu risc sporit de infecție sau au contactat cu o persoană infectată, autoizolați-vă la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei și contactați medicul de familie. Măsurați temperatura corpului de 3 ori pe zi;
  • Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun;
  • Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului);
  • -La primele simptome de boală, precum tuse, febră, eliminări nazale, apelați Serviciul 112.

În Republica Moldova au fost înregistrate, până pe 25 martie, 149 de cazuri de COVID-19 confirmate. Două persoane dintre cele infectate cu noul coronavirus au fost tratate, iar o persoană a decedat.

În contextul evenimentelor din țară legate de pandemia COVID-19, Ministerul Finanțelor va aloca din Fondul de Rezervă a Guvernului peste 36 de milioane de lei Ministerului Sănătății, în scopul procurării echipamentului special pentru prevenirea și gestionarea infecției COVID-19.

Unde-i sistemul informațional anti-gripal?

De notat că autorităţile actuale se laudă, deja, cu măsurile luate. Totuşi, e greu de spus cât de eficiente vor fi acestea pentru că epidemia încă se extinde, iar sistemele de supraveghere epidemiologică rămân în urma acesteia.

Mai mult de 10 ani în urmă, pandemiile de gripă atipică la nivel global au semănat panică în lume - inclusiv în Republica Moldova - și au determinat guvernele (inclusiv cel de la Chișinău) să i-a măsuri împotriva îmbolnăvirilor în masă.

După 40 de decese umane în țară și peste 18.000 în restul lumii, atribuite gripei aviare, autoritățile moldovene au decis să dezvolte un sistem de supraveghere epidemiologică pentru a gestiona situațiile de criză în domeniul sănătății publice.

În anul 2011, Guvernul a cheltuit 7 milioane de lei, bani primiți de la Banca Mondială pentru dezvoltarea unui sistem informaţional în vederea prevenirii și administrării pandemiilor gripale și altor maladii infecțioase. Valurile de gripă însă (la început aviară, apoi porcină, după care au urmat alte tipuri denumirea cărora nimeni nu-și mai amintește), s-au succedat în lanț, fără ca portalul sus-menționat să devină un serviciu public.

Acest soft nu a fost utilizat niciodată și nu este funcțional nici în prezent, au constatat încă în 2019 auditorii de la Curtea de Conturi.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care a primit sistemul în gestiune de la Ministerul Sănătății, susținea că în anii 2011-2015 a adresat „solicitări elaboratorului de sistem, iar pentru clarificarea situației a fost creat un grup de lucru, care în fond nu a soluționat problema”. Sistemul nici acum nu este funcţional.

***

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati