Avocatul Poporului spune că numeroși medici ai fi gata să demisioneze. Ministerul infirmă

shadow
Miercuri, 25.03.2020 13:39   713
Mihail Cotorobai, avocatul Poporului a anunțat despre intenția unui număr impunător de medici de a depune cereri de demisie din cauza lipsei echipamentului de protecție, care ar oferi o siguranță personalului medical în momentul acordării asistenței medicale.

Informațiile au fost transmise ombudsmanului de către reprezentanți ai mai multor instituții medico-sanitare publice din țară, se arată într-un comunicat emis de către Avocatul Poporului.

Un posibil colaps al sistemului de sănătate 

Mihail Cotorobai accentuează că "informațiile au parvenit nu doar din instituțiile medico-sanitare publice care asigură tratamentul și diagnosticarea cetățenilor infectați sau suspecți de COVID-19, dar și de la personalul medical din alte instituții medico-sanitare publice (inclusiv raionale), care consideră că nu este suficient protejat pentru eventuale intervenții medicale cu implicarea acestei categorii de pacienți".

Totodată, el consideră că „în condițiile epidemiologice din țară concedierile în masă ale personalului medical ar putea conduce la un colaps al sistemului de sănătate și la probleme grave legate de asigurarea securității și sănătății publice din țară”.

Advertisement

În acest sens, Avocatul Poporului a solicitat premierului Ion Chicu și Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale să identifice de urgență fonduri suplimentare, pentru asigurarea condițiilor adecvate protecției lucrătorilor medicali de contaminare cu COVID-19, atât la nivel de instituții medicale spitalicești, cât și la nivel de asistență medicală primară.

Ministerul Sănătății: sunt informații neverificate

Pe de altă, parte Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) susține într-un comunicat că acestea sunt informații neverificate, iar sistemul medical este asigurat cu echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, medicamente și consumabile.

"Instituțiile medicale, în mod special, cele implicate în combaterea virusului COVID-19, dispun de echipamentul tehnico-material necesar pentru protecția personalului medical. La fel, conform protocoalelor Organizației Mondiale a Sănătății, medicii sunt instruiți continuu privind managementul cazurilor confirmate cu COVID-19", menționează Ministerul.

Totodată, instituția susține că a solicitat suplimentar verificarea în comun cu Avocatul Poporului a datelor prezentate, astfel încât societatea să fie informată corect și cu date verificate.

Precizăm că pe 24 martie în Republica Moldova au mai fost confirmate 16 cazuri noi de COVID-19. Astfel, bilanțul celor infectați a ajuns la 125 de persoane. De asemenea, 20 de persoane se află în stare gravă.Oportunitati