Și lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău pot ajunge în agenda Comisiei speciale

shadow
Miercuri, 25.03.2020 07:56   1413
În contextul stării de urgență din Republica Moldova, ministrul Economiei și Infrastructurii, Serghei Railean, a avut o întrevede cu conducerea companiei Vestmoldtransgaz, subsidiara operatorului Transgaz din România.

În cadrul ședinței s-a discutat despre măsurile privind asigurarea continuă a lucrărilor de construcție a gazoductului Ungheni – Chișinău și problemele cu care se confruntă operatorul în procesul de realizare a obligațiunilor sale investiționale.

Cer modificarea legislației pentru a putea recupera investițiile

Ministrul Serghei Railean a declarat că va propune acest subiect să fie inclus în agenda Comisiei pentru Situații Excepționale, întrucât este un proiect important pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.

De ce este nevoie de o astfel de măsură Ministerul Economiei nu precizează. 

Două săptămâni în urmă, conducerea Transgaz anunța că au apărut anumite probleme la desfășurarea lucrărilor de construcție a conductei Ungheni-Chișinău, datorate epidemiei de coronavirus, dar susținea că acestea vor fi finalizate către sfârșitul lunii mai 2020.

Totodată, Transgaz a anunțat despre existența unor dificultăți legate de livrarea unor echipamente tehnice de la producători italieni, care în situația actuală de criză (provocată de pandemia de Covid-19 n.r.) ar putea genera anumite întârzieri.

Advertisement

O altă problemă menționată de administrația Transgaz se referă la anumite prevederi ale legislației privind recuperarea investițiilor realizate, ei solicitând o modificare a legislației, bazând-se pe cele mai bune practici europene.

Menționăm că, proiectul Ungheni – Chișinău presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 kilometri, trei stații de predare a gazelor naturale, două în Chișinău și una în Ungheni, și dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici. Rețeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni – Chișinău reprezintă cea de-a doua etapa a proiectului de interconectare Iași – Ungheni – Chișinău.

Anterior oficiali din Moldova și România s-au arătat optimiști susținând că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău și altă infrastructură gazieră adiacentă va funcționa în 2018, apoi în 2019, iar acum se vorbește deja de anii 2021-2022.

Transgaz este obligată să faciliteze exportul de gaze din România

Pe de altă parte, tergiversarea de către Transgaz a proiectelor de facilitare a exporturilor de gaze naturale din România a ajuns în vizorul Comisiei Europene. La începutul lunii martie 2020, în temeiul normelor antitrust ale UE, Comisia Europeană a conferit angajamentelor propuse de Transgaz un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic.

Astfel, Transgaz a fost obligată să pună la dispoziția pieței capacități semnificative de gaze naturale, în regim de capacități ferme, pentru a fi exportate din România către statele membre învecinate. În special către Ungaria și Bulgaria, dar în schemă este și Republica Moldova.

Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) din România. Statul Român, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, deține 58,5% din acțiunile Transgaz.

Menționăm că Transgaz deține în Republica Moldova, prin intermediul firmei Eurotransgaz, întreprinderea Vestmoldtrangaz, care este și proprietarul segmentului din Moldova al gazoductul Iași - Ungheni - Chișinău.



Oportunitati