Și lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău pot ajunge în agenda Comisiei speciale

shadow
Miercuri, 25.03.2020 07:56   306
În contextul stării de urgenţă din Republica Moldova, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Serghei Railean, a avut o întrevede cu conducerea companiei Vestmoldtransgaz, subsidiara operatorului Transgaz din România.

În cadrul şedinţei s-a discutat despre măsurile privind asigurarea continuă a lucrărilor de construcţie a gazoductului Ungheni – Chişinău şi problemele cu care se confruntă operatorul în procesul de realizare a obligaţiunilor sale investiţionale.

Cer modificarea legislaţiei pentru a putea recupera investiţiile

Ministrul Serghei Railean a declarat că va propune acest subiect să fie inclus în agenda Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, întrucât este un proiect important pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.

De ce este nevoie de o astfel de măsură Ministerul Economiei nu precizează. 

Două săptămâni în urmă, conducerea Transgaz anunța că au apărut anumite probleme la desfășurarea lucrărilor de construcție a conductei Ungheni-Chişinău, datorate epidemiei de coronavirus, dar susținea că acestea vor fi finalizate către sfârșitul lunii mai 2020.

Totodată, Transgaz a anunţat despre existența unor dificultăți legate de livrarea unor echipamente tehnice de la producători italieni, care în situația actuală de criză (provocată de pandemia de Covid-19 n.r.) ar putea genera anumite întârzieri.

Advertisement

O altă problemă menționată de administrația Transgaz se referă la anumite prevederi ale legislației privind recuperarea investițiilor realizate, ei solicitând o modificare a legislației, bazând-se pe cele mai bune practici europene.

Menţionăm că, proiectul Ungheni – Chişinău presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 kilometri, trei staţii de predare a gazelor naturale, două în Chişinău şi una în Ungheni, şi dotarea centrului de dispecerizare şi dirijare de la Ghidighici. Reţeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni – Chişinău reprezintă cea de-a doua etapa a proiectului de interconectare Iaşi – Ungheni – Chişinău.

Anterior oficiali din Moldova și România s-au arătat optimiști susținând că gazoductul Iaşi-Ungheni-Chișinău şi altă infrastructură gazieră adiacentă va funcționa în 2018, apoi în 2019, iar acum se vorbește deja de anii 2021-2022.

Transgaz este obligată să faciliteze exportul de gaze din România

Pe de altă parte, tergiversarea de către Transgaz a proiectelor de facilitare a exporturilor de gaze naturale din România a ajuns în vizorul Comisiei Europene. La începutul lunii martie 2020, în temeiul normelor antitrust ale UE, Comisia Europeană a conferit angajamentelor propuse de Transgaz un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic.

Astfel, Transgaz a fost obligată să pună la dispoziția pieței capacități semnificative de gaze naturale, în regim de capacități ferme, pentru a fi exportate din România către statele membre învecinate. În special către Ungaria și Bulgaria, dar în schemă este și Republica Moldova.

Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) din România. Statul Român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, deţine 58,5% din acţiunile Transgaz.

Menționăm că Transgaz deține în Republica Moldova, prin intermediul firmei Eurotransgaz, întreprinderea Vestmoldtrangaz, care este și proprietarul segmentului din Moldova al gazoductul Iaşi - Ungheni - Chişinău.Oportunitati