Un contract de miliarde pentru firma statului. Comisia a sistat licitația de achiziție a energiei

shadow
Miercuri, 25.03.2020 05:29   3216
Comisia pentru Situații Excepționale a decis, în ultima ședință din 24 martie, sistarea procedurilor de licitație de achiziție a energiei electrice inițiate de către furnizorii reglementați de energie electrică, operatorii sistemelor de distribuție și operatorul sistemului de transport pentru perioada 1 aprilie 2020-31 martie 2021.

Totodată, Comisia a impus obligația de serviciu public de furnizare a energiei electrice societății Energocom (100% capital de stat) "cu acoperire a 100% din necesitățile furnizorilor reglementați de energie electrică, operatorilor sistemelor de distribuție și operatorului sistemului de transport și a altor participanți ai pieței de energie electrică, dintr-o singură sursă pentru o perioadă de 3 luni, cu posibilitate de prelungire".

Energocom va intermedia achiziția de energie

Potrivit deciziei, furnizorii reglementați de energie electrică, operatorii sistemelor de distribuție și operatorul sistemului de transport vor încheia contracte de furnizare a energiei cu Energocom pentru o perioadă de 3 luni, cu posibilitate de prelungire.  

Advertisement

 

Documentul mai prevede că, în scopul optimizării condițiilor de achiziție a energiei electrice, Energocom va solicita oferte de la potențialii furnizori/producători de energie capabili să acopere de sine stătător pe deplin necesitățile de curent electric a furnizorilor reglementați, operatorilor de distribuție și de transport pentru o perioadă de 3 luni, cu posibilitate de prelungire, în baza criteriilor tehnice, economice și financiare.

Decizia a luat prin surprindere companiile de pe piață, conducerea cărora deocamdată nu a putut oferi un comentariu.

Amintim că în fiecare an, în perioada februarie-martie, se desfășoară licitații de achiziții a curentului electric pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie.

Principalele surse de curent electric sunt Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (deținută de grupul rusesc Inter RAO UES) și furnizori/producători din Ucraina ce fac parte din grupul DTEK al miliardarului Rinat Akhmetov. De regulă câștigă Energocom, care de fapt, intermediază achiziția de curent din Ucraina și Centrala de la Cuciurgan. Cele două surse asigură circa 80% din necesarul de curent electric al Republicii Moldova.

La ce preț cumpărăm

În acest an administrația companiei Premier Energy SRL (fosta Gas Natural Fenosa Furnizare) a decis prelungirea până pe 25 martie 2020, a termenului limită de prezentare a ofertelor economice pentru furnizarea energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2020-31 martie 2021. Motivul invocat erau adresările a trei din cei patru potențiali furnizori.

Deocamdată nu se știe ce preț va fi, dar în condițiile actuale, cu scăderea abruptă a cotației petrolului și a gazului, am putea asista la o diminuare a costurilor.

În prezent energia se cumpără la un preț de 5,24 cenți pentru un kWh de la Cuciurgan (circa 95 bani) și 6,44 cenți pentru un kWh (1,16 lei) din Ucraina, iar tariful mediu este de 5,42 cenți sau circa 98 de bani pentru un kWh.

Volumul de curent electric ce urmează a fi achiziționat se ridică la circa 3,5 miliarde kWh, iar în joc e un contract de peste trei miliarde de lei.Oportunitati