A fost extins termenul de depunere a declarațiilor pe venit, dar și de plată a unor impozite

shadow
Marţi, 24.03.2020 09:00   1632
Comisia pentru Situații Excepționale a decis, în ședința din 23 martie 2020, extinderea termenelor privind declararea și achitarea impozitului pe venit, impozitului pe bunuri imobiliare, impozitul funciar și taxele locale.

Astfel, declararea și achitarea impozitului pe venit, impozitului pe bunuri imobiliare, impozitul funciar și taxele locale pentru anul 2019 de către întreprinzătorii individuali sau gospodăriile țărănești (de fermier), al căror număr mediu anual de salariați depășește 3 unități și care nu sunt înregistrați ca plătitori de TVA, și declararea impozitului pe venit din activitatea operațională pe anul 2019, de către agenții economici subiecți ai sectorului întreprinderilor mici și mijlocii prevăzuți în Codul, se va efectua până pe 25 aprilie 2020.

Totodată, achitarea impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător în rate pentru primul trimestru al anului 2020 se va efectua până la data de 25 iunie 2020.

Advertisement

Declararea și achitarea impozitului pe venit pentru 2019 de către persoanele fizice (cetățeni ai Republicii Moldova, cetățeni străini și apatrizi, inclusiv membri ai societăților și acționari ai fondurilor de investiții) se va efectua până pe 29 mai 2020.

Potrivit deciziei Comisiei, termenul de examinare a cazurilor de încălcare a legislației fiscale și vamale sau de examinare a contestațiilor fiscale și vamale care a survenit în perioada stării de urgențe declarate se prelungește până pe 29 mai 2020.

De asemenea, termenul de depunere a dezacordului la actul de control fiscal întocmit în perioada stării de urgență se prelungește până la 29 mai 2020, iar termenul de depunere a contestațiilor aferente deciziilor/acțiunilor Serviciului Fiscal de Stat aduse la cunoștință în perioada stării de urgență se prelungește până la 15 iunie 2020.

În plus, se prevede că pentru anul 2019 nu sunt supuse auditului obligatoriu  situațiile financiare individuale ale entităților mijlocii și entităților mari, dar și  situațiile financiare consolidate ale grupurilor.

Prezentarea situațiilor financiare individuale pentru anul 2019 se va efectua până la 29 mai 2020.Oportunitati