40 de măsuri restrictive noi: Acces interzis în parcuri, fără cafea la benzinării şi control fiscal

shadow
Marţi, 24.03.2020 05:02   2908
Peste 40 de măsuri suplimentare au fost aprobate luni, 23 martie, a cea de-a treia ședință a Comisiei Situații Excepționale pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Potrivit premierului Ion Chicu, va fi interzisă aflarea oamenilor în locuri de obicei aglomerate - parcuri, terenuri de agrement sau alte zone unde se adună populaţia.

Pensiile vor fi livrate la domiciliu

„Este o măsură dură, dar necesară pentru a asigura stoparea răspândirii infecţiei cu COVID-19”, a declarat premierul după şedinţa Comisiei Situații Excepționale. Pentru supravegherea respectării acestei decizii vor fi antrenaţi atât poliţiştii, cât şi militarii.

Excepție vor face deplasările în interes de serviciu, pentru adresare la medic sau asigurare cu produse alimentare.

Ion Chicu a specificat că s-a luat şi decizia ca pensiile să fie livrate vârstnicilor acasă de către lucrătorii poștali. “Vom implica toate structurile, inclusiv cele locale pentru a asigura persoanele în etate cu cele necesare”, a promis şeful Cabinetului de miniștri.

Fără controale fiscale

Totodată el a menționat că pentru prevenirea răspândirii COVID-19 comisia a decis să interzică benzinăriilor prestarea serviciilor de alimentație publică (prepararea cafelei sau a altor băuturi calde etc.).

Cât despre măsurile elaborate de Guvern pentru susținerea mediului de afaceri în perioada crizei generate de răspândirea infecţiei cu COVID-19, acestea vor fi aprobate prin decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.

Advertisement

„Aceste măsuri sunt necesare acum, când agenţii economici au termene pentru plata impozitelor, alte proceduri, şi au nevoie de siguranţă şi sprijin”, a precizat şeful Executivului.

Astfel până pe 1 iunie, se va suspenda controlul fiscal, financiar, privind calitatea produselor/serviciilor, parametrii tehnologici şi/sau cerinţele specifice pentru genul de activitate desfăşurat, precum și controlul privind respectarea normelor de protecţie a muncii.

Moratoriul nu se aplică însă şi asupra controlului efectuat în cadrul urmăririi penale, de Banca Naţională a Moldovei, de Curtea de Conturi şi alte câteva cazuri menţionate în decizie.

De exemplu moratoriul nu se va aplica în cazurile controlului modului de formare și aplicare a prețurilor.

"Respectați munca medicilor!"

Premierul a criticat atitudinea preoţilor, care au continuat să facă slujbe în interiorul bisericilor cu prezenţa a zeci de enoriaşi, încălcând cerinţele impuse de Comisia Situații Excepționale 

"Din 1062 de lăcașe sfinte supravegheate ieri, 375 au făcut servicii divine în interior, 382 s-au conformat, au făcut slujba în aer liber, 305, cei mai conștienți, au făcut slujba fără enoriași sau nu au făcut-o", a anunțat Ion Chicu. Totodată el s-a adresat către fețele bisericești, care nu respectă normele sanitare.

"Remarc cu mare regret că slujitorii bisericii nu manifestă respect față de medicii noștri, care luptă și repară erorile societății. Sper că nimeni din preoți să nu se infecteze și să nu vină în instituțiile medicale, pentru că medicii vor avea altă atitudine și n-o să-i trateze cu o linguriță. Respectați munca medicilor", a declarat Ion Chicu.

Menţionăm că luni au fost confirmate 15 cazuri noi de infecție cu COVID-19, dintre care 11 cu transmitere locală și 4 de import. În total, pe 23 martie 2020, în Republica Moldova erau înregistrate 109 cazuri de infecție.

În perioada stării de urgenţă (17 martie-15 mai 2020) decretate de Parlament, decizille Comisiei pentru Situații Excepționale sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

De la instituirea stării de urgenţă, Comisia condusă de premierul Ion Chicu s-a întrunit de trei ori, luând decizii necesare pentru asigurarea ordinii în stat, respectarea hotărârilor autorităţilor şi diminuarea stării de criză, provocată de răspândirea coronavirusului de tip nou COVID-19.Oportunitati