După alcool s-a scumpit și carnea

shadow
Luni, 23.03.2020 14:44   903
Producătorii autohtoni de carne intenționează să majoreze cu circa 30% prețul la acest produs, anunță compania Rogob, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri.

Rogob susține că ar fi primit deja o notificare în acest sens și solicită Guvernului să plafoneze prețul la carne.

Prețul angros al cărnii a crescut deja cu 16%

„În scopul protejării cetățenilor Republicii Moldova, dar și pentru a nu admite o posibilă creștere bruscă și substanțială a prețurilor, considerăm că este absolut necesară, pe perioada activă a stării de urgență, plafonarea prețurilor la produsele de strictă necesitate, care fac parte din coșul minim de consum lunar, precum este carnea. O atare plafonare este impusă și de faptul reducerii capacității de cumpărare a cetățenilor, cauzată de limitarea dreptului la muncă, prin instituirea măsurilor de carantină”, spune directorul companiei Rogob, Igor Roșca, într-o scrisoare adresată Minsiterului Agriculturii.

Advertisement

Reprezentanții companiei nu oferă numele celor ce au inițiat scumpirea, dar pe piață sunt puțini producători mari, iar o mare parte din carnea necesară procesatorilor este importată din statele UE. 

În condițiile în care ca urmare a epidemiei practic au fost stopate importurile, producătorii locali pot dicta prețurile.

Astfel, prețul angros al unui kilogram de carne de porc a crescut deja de la aproximativ 38 de lei în luna februarie 2020 la 44 de lei în ultima săptămână, iar de la 1 aprilie ar urma să ajungă la aproape 50 de lei pentru un kilogram, potrivit unor surse de pe piață.

Autoritățile amenință cu sancțiuni

Amintim că anterior autoritățile au subliniat că în această perioadă nu este permisă majorarea prețurilor și că Guvernul ar putea să plafoneze costurile unor categorii de produse.

„Agenții economici care speculativ majorează prețurile vor fi penalizați. Noi avem rezerve și nu avem probleme ce ține de securitatea alimentară", declara câteva zile în urmă președintele Igor Dodon.

Totodată, Fiscul a avertizat că va confisca în bugetul de stat veniturile ilicite obținute de pe urma majorării prețurilor.

De notat că, săptămâna trecută, unul dintre cei mai mari producători de alcool a majorat cu circa 70% prețul la spirt, ca urmare a creșterii cererii de acest produs utilizat ca materie primă la fabricarea gelului antibacterian.Oportunitati