Mai multe magazine și prestatori de servicii își reiau activitatea

shadow
Luni, 23.03.2020 09:20   1454
Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a dispus în ședința de vineri, 20 martie, reluarea sau continuarea, cu asigurarea obligatorie a respectării normelor pentru reducerea răspândirii infecției COVID-19, a activității mai multor unități comerciale și prestatori de servicii din țară.

Conform deciziei Comisiei, pe 23 martie își vor relua activitatea unitățile de comerț cu ridicata al tuturor tipurilor de mărfuri. Vor începe să activeze prestatorii de servicii funerare și de comerț cu produse conexe serviciilor funerare, prin unitățile comerciale specializate.

De asemenea, autoritățile au permis comerțul electronic, precum și prestarea serviciilor notariale de necesitate stringentă, la solicitarea băncilor comerciale. Printre acestea se numără înregistrarea în Registrul garanțiilor reale mobiliare și autentificarea contractelor de ipotecă, pentru a asigura acordarea creditelor, în primul rând din sectorul agricol.

Advertisement

La fel, a agenților economici din toate ramurile permise pentru activitate, pentru finanțarea următoarelor scopuri: procurarea tehnicii și utilajului agricol; mijloace circulante (motorină, produse alimentare, produse de igienă), precum și alte produse necesare asigurării activității curente a agentului economic.

De notat că până în prezent, în țară a fost permisă doar activitatea farmaciilor, magazinelor alimentare și benzinăriilor. Toate restricțiile impuse sunt determinate de situația privind evoluția coronavirusului de tip nou COVID-19 și stării de urgență în Republica Moldova, declarată de Parlament până la data de 15 mai.

Aceasta a creat probleme în asigurarea agricultorilor și industriei alimentare cu tehnică, semințe, produse de uz fitosanitar, furaje și alte materii prime și produse necesare în procesul tehnologic și operațional.

Premierul Ion Chicu a subliniat la un briefing că este necesar ca magazinele menționate să funcționeze, dar că acestea trebuie să presteze servicii „cu maximă securizare, în unități comerciale separate și specializate”.Oportunitati