Mai multe magazine și prestatori de servicii își reiau activitatea

shadow
Luni, 23.03.2020 09:20   879
Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a dispus în şedinţa de vineri, 20 martie, reluarea sau continuarea, cu asigurarea obligatorie a respectării normelor pentru reducerea răspândirii infecției COVID-19, a activităţii mai multor unităţi comerciale şi prestatori de servicii din ţară.

Conform deciziei Comisiei, pe 23 martie îşi vor relua activitatea unităţile de comerț cu ridicata al tuturor tipurilor de mărfuri. Vor începe să activeze prestatorii de servicii funerare și de comerț cu produse conexe serviciilor funerare, prin unitățile comerciale specializate.

De asemenea, autorităţile au permis comerțul electronic, precum şi prestarea serviciilor notariale de necesitate stringentă, la solicitarea băncilor comerciale. Printre acestea se numără înregistrarea în Registrul garanțiilor reale mobiliare și autentificarea contractelor de ipotecă, pentru a asigura acordarea creditelor, în primul rând din sectorul agricol.

Advertisement

La fel, a agenților economici din toate ramurile permise pentru activitate, pentru finanțarea următoarelor scopuri: procurarea tehnicii și utilajului agricol; mijloace circulante (motorină, produse alimentare, produse de igienă), precum și alte produse necesare asigurării activității curente a agentului economic.

De notat că până în prezent, în ţară a fost permisă doar activitatea farmaciilor, magazinelor alimentare şi benzinăriilor. Toate restricţiile impuse sunt determinate de situaţia privind evoluţia coronavirusului de tip nou COVID-19 şi stării de urgenţă în Republica Moldova, declarată de Parlament până la data de 15 mai.

Aceasta a creat probleme în asigurarea agricultorilor și industriei alimentare cu tehnică, semințe, produse de uz fitosanitar, furaje și alte materii prime și produse necesare în procesul tehnologic și operațional.

Premierul Ion Chicu a subliniat la un briefing că este necesar ca magazinele menționate să funcționeze, dar că acestea trebuie să presteze servicii „cu maximă securizare, în unități comerciale separate și specializate”.Oportunitati