Cum se desfășoară procesul de subvenționare pe timp de epidemie

shadow
Duminică, 22.03.2020 09:50   427
În condițiile impuse de starea de urgență, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) anunță că a luat act de deciziile Guvernului Republicii Moldova și a întreprins măsurile necesare întru diminuarea și protejarea atât a angajaților, cât și a potențialilor solicitanți de subvenții.

În contextul îngrijorărilor producătorilor agricoli cu privire la achitarea subvențiilor, AIPA dă asigurări cu privire la respectarea continuității procesului de subvenționare, prioritar fiind autorizarea cererilor de solicitare a sprijinului financiar din anul 2019, rămase fără acoperire financiară, din cauza epuizării mijloacelor Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR) pentru anul 2019.

Potențialilor solicitanți de subvenții, beneficiari direcți ai tuturor măsurilor de sprijin, le transmitem rugămintea de a se solidariza cu efortul nostru de a reduce expunerea în fața acestui virus și îi asigurăm de faptul că le vor fi respectate toate drepturile.

Advertisement

Totodată AIPA solicită angajaților și solicitanților de subvenții să respecte cu strictețe toate normele impuse în aceste momente și le dorește tuturor multă sănătate.

Amintim că pentru anul 2020 valoarea mijloacelor financiare (subvențiilor) destinate Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) este de un miliard de lei, cu 50 de milioane lei mai mult decât în 2019.

Mai mult de jumătate din această sumă - circa 520 milioane lei - urmează a fi achitată producătorilor agricoli, în calitate de subvenții restante pentru anul 2019.

Datele AIPA arată că în anul 2019 au fost recepționate 7.505 cereri de subvenționare în valoare de peste 1,18 miliarde lei. Din acest total până acum au fost satisfăcute 6.108 de cereri în valoare de circa 847 milioane lei, respectiv au mai rămas cereri în valoare de 330 milioane lei din anul trecut.

De notat că în contextul măsurilor de susținere a economiei în condițiile crizei provocate de epidemia de coronavirus, Guvernul analizează posibilitatea suplinirii fondului de subvenționare în agricultură.Oportunitati