Guvernul va contracta credite de sute de milioane de euro pentru a face față crizei

shadow
Sâmbătă, 21.03.2020 06:14   1380
Președintele Igor Dodon susține că, în acest an, economia națională nu va înregistra creșteri din cauza pierderilor provocate de pandemia de COVID-19.

Totodată el a declarat în cadrul emisiunii "Președintele Răspunde" că pandemia de COVID-19 va provoca o gaură de 300 de milioane de euro în bugetul Republicii Moldova, iar pentru a acoperi aceste pierderi financiare, țara noastră va împrumuta bani de la partenerii străini.

Potrivit sursei citate, în acest an PIB urma să înregistreze o creștere de 3,6%. ”Noi am făcut un scenariu cu 0% creștere economică; unul cu - 3% și altul cu - 5%. În funcție de aceste scenarii, am calculat suma veniturilor pe care le-ar putea pierde bugetul”, a explicat Igor Dodon.

Șeful statului a specificat că potrivit celui mai sumbru scenariu, bugetul ar putea înregistra în acest an pierderi de 6-7 miliarde de lei sau 300 de milioane de euro.

Advertisement

Președintele susține că aceste pierderi vor fi compensate din ajutorul de 100 milioane de dolari ce va fi alocat de Fondul Monetar Internațional.

De asemenea, Dodon susține că Republica Moldova urmează să primească un credit total de 500 milioane de euro din Federația Rusă, dintre care 200 milioane ar urma să fie alocați în lunile martie-aprilie 2020.

Totodată, China și-a exprimat disponibilitatea de a susține Moldova în compensarea pierderilor economice suportate în urma crizei COVID-19. Potrivit președintelui, guvernul chinez ar fi gata să aloce un credit de câteva sute de milioane de dolari.

Totuși, aceste împrumuturi nu sunt de ajuns pentru a stopa efectele crizei provocată de Covid-19 și pentru a permite Guvernului să facă investiții.

"Această gaură din buget, la parametrii din prezent, aceste 6,7 miliarde de lei, noi vom găsi surse de finanțare. Dar, o să mai avem nevoie de cel puțin 50-100 de milioane, pentru a investi în economie", a mai menționat președintele țării.

De notat că datele oficiale arată că efectele crizei se fac deja simțite și în primele 19 zile ale lunii martie, veniturile medii zilnice la bugetul de stat sunt cu circa 4% mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut. În special s-au redus cu aproape 9% încasările zilnice ale Fiscului. Oportunitati