52 de site-uri care furnizau știri false vor fi blocate. De la ele preluau știri și unele posturi TV

shadow
Vineri, 20.03.2020 13:34   840
Accesul la peste 50 de site-uri/bloguri care furnizează știri false, pe parcursul perioadei stării de urgență, a fost suspendat, a decis Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

SIS susține că în contextul declarării de către Parlamentul Republicii Moldova a stării de urgență, se constată că "situația alarmantă la nivel internațional și național privind infecția cu COVID – 19 a ajuns subiect al unor știri prin care sunt lansate campanii de alterare a conținutului informațiilor vehiculate în spațiul public (prin manipulare, dezinformare, prin tăinuirea sau falsificarea informației) cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale". 

Totodată SIS atestă că, administratorii anonimi ai acestor site-uri de tip „fake-news” sunt interesați în proiectarea unor activități subversive în spațiul informațional, capabile, în perioada de criză, să afecteze securitatea informațională cu provocarea: urii sociale, dezordinilor în masă și subminarea securității Republicii Moldova - fapte care cad sub incidența Legii privind contracararea activității extremiste. 

Serviciul de Informații susține că a stabilit că în registrele persoanelor juridice comerciale și necomerciale nu există înregistrați asemenea difuzori de informație, care ar putea avea statut de agenție de știri pentru a beneficia de garanții juridice conform Legii presei.

Advertisement

SIS a cerut Agenției pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) să aducă la cunoștința tuturor furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice, autorităților publice cu atribuții în domeniul vizat lista site-urilor generatoare de știri false, conform anexei, și va monitoriza realizarea executării prezentei indicații.

Amintim că, pe 18 martie, președintele Igor Dodon a amenințat persoanele care răspândesc informații false pe rețelele de socializare, dar și presa care le preia. Șeful statului a anunțat că ia în considere propunerea pedepselor penale pentru promovare de fake news.

De notat că în lista SIS au nimerit și site-uri care de ani de zile au difuzat știri fake, preluate de multe posturi TV sau situri de știri, multe afiliate unor politicieni, inclusiv falsul despre 30.000 de sirieni, dar și alte informații.Oportunitati