Extrădarea lui Plahotniuc din SUA - o misiune dificilă, dar nu imposibilă. Moldovenii extrădați [SONDAJ]

shadow
Vineri, 20.03.2020 07:20   2512
Vladimir Plahotniuc se află pe teritoriul Statelor Unite și în prezent se întreprind măsurile necesare pentru a fi deportat, potrivit unei informații prezentate de Ambasada SUA la Chișinău.

„Vladimir Plahotniuc este în prezent în Statele Unite. La moment, este supus procedurilor administrative de deportare. Asemenea proceduri, inclusiv căile permisibile de revizuire judiciară, pot dura perioade semnificative de timp”, a spus purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Chișinău, citat de TV8.

Moldoveni, extrădați anterior de SUA

Anterior autoritățile de la Chișinău, inclusiv procurorul general Alexandr Stoianoglo, au declarat că Plahotniuc nu poate fi extrădat acum, pentru că nu există un acord de asistență juridică între Republica Moldova și SUA.

„Prealabil am avut mai multe întâlniri cu ambasadorul SUA în Moldova și am discutat acest subiect. Totul trebuie să fie realizat prin încheierea acordului de colaborare între SUA și Republica Moldova. Noi nu avem în prezent un acord de asistență juridică cu SUA și realizarea problemei de extrădare a dl Plahotniuc este problematică la timpul actual”, spunea câteva săptămâni în urmă Stoianoglo.

Totuși, în anii 2017-2018 au fost extrădați din SUA în Republica Moldova cel puțin trei persoane, una condmanată pentru huliganism, alta - pentru atacuri și jafuri armate, iar a treia - pentru crime cibernetice.

Totodată, și Republica Moldova a extrădat în SUA persoane condamnate. Astfel, în 2018 l-a extrădat pe hackerul Alex Yucel, cetățean suedez, arestat în Moldova încă în noiembrie 2013. Acesta a creat softul Blackshades Remote Access Tool, pe care l-a distribuit ilegal, pentru care risca o pedeapsă de 10 ani de închisoare.

De asemenea, a fost extrădată și Galina Kravchenko, care împreună cu soțul ei a fost investigată de FBI în cazul de fraudă bancară de la Westsound Bank, iar în august 2010 autoritățile americane au emis un mandat de arestare pe numele lor.

Advertisement

Cuplul a fost anunțat în căutare internațională pentru infracțiuni de fraudă bancară, spălare de bani și fals în declarația fiscală. Potrivit unei anchete RISE Moldova, soții, împreună cu cei trei copii, s-au ascuns mulți ani în Republica Moldova sub identități false. 

Plahotniuc poate invoca mai multe pretexte

Totuși, în cazul lui Vladimir Plahotniuc încă nu există nici decizie de condamnare în Republica Moldova. Totodată, specialiștii în drept susțin că sunt multe convenții ale drepturilor omului, pe care Plahotniuc și avocații săi le pot invoca în tribunalele americane și care l-ar proteja.

"Ar putea demonstra în instanțele din SUA că nu va fi supus unui proces echitabil aici, ar putea arăta că e răzbunare politică, că pedeapsa care i s-ar putea da ar încalca drepturile omului etc", ne-a spus avocatul.

Totodată el a adus ca exemplu cazul predicatorului Fethullah Gülen, pe care Turcia încearcă de circa 10 ani să îl extradeze din SUA.

În opinia avocatului, situația se complică și de lipsa unui acord de extradare între Republica Moldova și SUA, care ar reglementa astfel de proceduri. "Așa ca va fi nevoie de mers pe drumul cel lung, prin tribunal și acolo sunt multe portițe și moduri de a trage de timp", constată avocatul.

Mai adăugăm că fostul ministru al Justiției și vicepreședinte al Partidului Democrat Vladimir Cebotari, deputat în grupul Pro Moldova, a declarat în cadrul unei emisiuni la postul TV N4, că Vlad Plahotniuc ar putea să nu fie deportat din Statele Unite ale Americii, chiar dacă autoritățile din SUA vor lua o decizie pozitivă în acest sens.

Potrivit lui Cebotari, fostul lider al PD ar putea fi deportat în altă țară decât Republica Moldova, în condițiile în care Plahotniuc deține și cetățenia altor state.

Plahotniuc nu apare în lista persoanelor indezirabile sau supuse sancțiunilor de SUA

Au trecut deja două luni de când fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost declarat de către Departamentul Statelor Unite persoană desemnată "pentru implicarea, directă sau indirectă, în acte semnificative de corupție".

Decizia luată de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, nu a dus încă la includerea lui Vladimir Plahotniuc în listele persoanelor supuse sancțiunilor pe teritoriul SUA sau în alte părți.

Oligarhul nu apare nici în lista persoanelor căutate, alcătuită de Office of Foreign Assets Control (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA.

OFAC publică și actualizază periodic Lista persoanelor desemnate special (Specially Designated Nationals sau SDN) și a celor blocate, dar și a companiilor deținute sau controlate de ei sau care acționează pentru ei sau în numele unor țări vizate.

De asemenea, ea enumeră persoane, grupări și entități, precum teroriști și traficanți desemnați în cadrul programelor, care nu sunt specifice fiecărei țări. În mod colectiv, astfel de persoane și companii sunt denumite „resortisanți special desemnați” sau „SDN-uri”. Activele lor sunt blocate, iar persoanelor din SUA le este, în general, interzis să aibă legături cu ele.



Oportunitati