Măsuri de susținere a businessului planificate de Guvern: Reduceri de TVA, moratoriu la controale

shadow
Joi, 19.03.2020 10:24   2403
Guvernul va aproba în câteva zile un proiect de lege ce vizează unele măsuri de susținere a mediului de afaceri.

Potrivit Ministerului Finanțelor, va fi introdus moratoriu asupra tuturor controalelor de stat, pe perioada stării de urgență.

În această perioadă, se va suspenda controlul fiscal, financiar, privind calitatea produselor/serviciilor, parametrii tehnologici și/sau cerințele specifice pentru genul de activitate desfășurat, precum și controlul privind respectarea normelor de protecție a muncii.

Totodată, se propune anularea obligativității efectuării auditului obligatoriu al situaților financiare individuale pentru anul 2019 pentru entitățile economice mijlocii și mari.

De asemenea, achitarea impozitului pe venitul din activitatea de întreprinzător pentru primul trimestru al anului 2020 se va efectua până la data de 25 iunie 2020. În același context, declararea și achitarea impozitului pe venit pentru anul 2019 de către (1) întreprinzătorii individuali sau gospodăriile țărănești (de fermier), neplătitori de TVA, cu pînă la 3 salariați și de către (2) agenții economici subiecți ai sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (regimul IVAO), se va efectua până la 25 aprilie 2020.

Tot în perioada stării de urgență, termenul de examinare a cazurilor de încălcare a legislației fiscale și vamale sau de examinare a contestațiilor fiscale și vamale care a survenit în perioada stării de urgențe declarate, se va prelungi cu 30 de zile.

Advertisement

În același timp, începând cu 1 mai 2020 va fi redusă cota TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA, susține Ministerul Finanțelor.

Pe de altă parte premierul Ion Chicu anunță într-o postare pe facebook că a discutat și agreat măsurile de suport pentru agenții economici, pe care le vor întreprinde Guvernul și BNM în următoarele zile.

Pe lângă cele anunțate de Ministerul Finanțelor mai sunt:

- suspendarea pe perioada stării de urgențe declarate, a vizitelor fiscale;

- anularea obligativității efectuării auditului obligatoriu al situaților financiare individuale pentru anul 2019, cu excepția entităților de interes public;

- oferirea posibilității băncilor comerciale de a reeșalona creditele ipotecare pentru persoanele fizice;

- măsuri adiționale de stimulare a băncilor comerciale pentru a oferi credite economiei și cetățenilor la condiții mai avantajoase, inclusiv prin revederea spre diminuare a ratei de bază;

- utilizarea resurselor creditare atrase de guvern (prin recreditare) de la IFI pentru suport financiar businessului mic și mijlociu;

- majorarea cuantumului compensației din bugetul de stat a beneficiarilor de credite Prima Casă.

- majorarea cu 150 mln. lei (prin rectificarea bugetului) a Fondului de Intervenție a Guvernului, pentru oferirea unor garanții pentru creditarea bancară a unor entități economice strategice, în caz de necesitate (mecanism similar fondului de garantare oferit de Guvern prin programul prima Casă).

De asemenea, pentru suport 24/24 pentru business, Centrul Unic de Apel al Serviciului Fiscal de Stat (080001525) va prelua, începând de mâine, 20 martie, toate întrebările agenților economici privind activitatea acestora pe perioada stării de urgență declarate. Vă rog, apelați la la prima urgență!

Este prima listă de acțiuni pe care le întreprindem pentru susținerea businessului. Vor mai urma. În funcție de evoluția situației, susține Premierul.Oportunitati