Previziuni tot mai sumbre privind evoluția economiei în 2020: PIB-ul ar putea crește cu doar 2,3%

shadow
Joi, 19.03.2020 06:09   1627
Institutul de Studii Economice Internaționale din Viena (WIIW) constată într-un raport că țările din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CESEE) vor avea cel mai rău an din punct de vedere economic de la criza financiară globală din 2007-2008. De vină este pandemia coronavirusului.

Pandemia afectează deja rețelele de producție și restricționează substanțial activitatea în sectoare precum turismul, aviația, energia și producția. Cazurile raportate în Europa cresc în fiecare zi, iar viața economică este puternic perturbată, susțin experții de la WIIW.

Scenariul „sever” a devenit cel mai probabil

Având în vedere gradul ridicat de incertitudine, noile proiecții ale WIIW pentru 23 de țări din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est prezintă un set de patru scenarii privind impactul economic al coronavirusului, inclusiv un nivel de referință pre-coronavirus, unul optimist (cel mai bun caz), un scenariu „mediu” și „sever” (cel mai rău caz).

"Având în vedere evenimentele din ultimele zile, scenariul „sever” a devenit cel mai probabil. În total, în scenariul „sever”, creșterea din statele CESEE ar fi de 1,1% în acest an, ceea ce ar face cele mai grave 12 luni pentru regiune de la criza financiară globală", potrivit autorilor.

Scenariul „sever” al celor de la WiiW presupune că răspândirea virusului va continua până la jumătatea anului 2020 și că marile economii ale lumii au adoptat un răspuns puternic și coordonat al politicii.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Evoluții și startup-uri   Comerț extern și datoriile   Reforme și politica economică  

Advertisement

Oportunitati