Previziuni tot mai sumbre privind evoluția economiei în 2020: PIB-ul ar putea crește cu doar 2,3%

shadow
Joi, 19.03.2020 06:09   1256
Institutul de Studii Economice Internaționale din Viena (WIIW) constată într-un raport că țările din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CESEE) vor avea cel mai rău an din punct de vedere economic de la criza financiară globală din 2007-2008. De vină este pandemia coronavirusului.

Pandemia afectează deja rețelele de producție și restricționează substanțial activitatea în sectoare precum turismul, aviația, energia și producția. Cazurile raportate în Europa cresc în fiecare zi, iar viața economică este puternic perturbată, susțin experții de la WIIW.

Scenariul „sever” a devenit cel mai probabil

Având în vedere gradul ridicat de incertitudine, noile proiecții ale WIIW pentru 23 de țări din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est prezintă un set de patru scenarii privind impactul economic al coronavirusului, inclusiv un nivel de referință pre-coronavirus, unul optimist (cel mai bun caz), un scenariu „mediu” și „sever” (cel mai rău caz).

"Având în vedere evenimentele din ultimele zile, scenariul „sever” a devenit cel mai probabil. În total, în scenariul „sever”, creșterea din statele CESEE ar fi de 1,1% în acest an, ceea ce ar face cele mai grave 12 luni pentru regiune de la criza financiară globală", potrivit autorilor.

Scenariul „sever” al celor de la WiiW presupune că răspândirea virusului va continua până la jumătatea anului 2020 și că marile economii ale lumii au adoptat un răspuns puternic și coordonat al politicii.

Advertisement

Dacă una sau ambele dintre aceste condiții nu sunt îndeplinite, declinul economic va fi și mai negativ și mai lung. În toate scenariile, țările CSI și Turcia ar fi cel mai grav afectate, statele membre ale UE și unele țări din Balcanii de Vest fiind mai bine protejate.

Scenariul realist-pesimist - o creștere cu doar 2,3% a PIB al Moldovei

Măsura impactului va varia în funcție de țară, în funcție de anumite zone de vulnerabilitate. Țările cu un nivel mai mare de integrare comercială cu China (în special membrii CSI, precum, Ucraina, Kazahstan, Belarus și Moldova) sau Italia (în special Albania, Bulgaria, Croația, România și Slovenia) vor fi mai grav afectate, a menționat institutul.

Țările care se bazează pe turism, precum Croația, Slovenia, Albania și Muntenegru vor fi, de asemenea, foarte afectate.

„Capacitatea sistemelor de asistență medicală de a face față este, de asemenea, probabil să varieze considerabil în toată regiunea”, a adăugat WIIW.

Potrivit estimărilor Institutului vienez, în scenariul optimist economia Republicii Moldova va înregistra o creștere de 3,6% în 2020, cel de mijloc - 3,1%, iar scenariul realist-pesimist - o creștere cu doar 2,3%, care ar fi cel mai prost rezultat din anul 2015.

Experții WIIW spun că efectele pandemiei ar putea fi depășite mai ușor, dacă statele din regiune nu s-ar confrunta și cu alte probleme fundamentale. Una dintre cele mai mari probleme este deficitul de forță de muncă, care este probabil să devină mai acut și, ulterior, va amenința sustenabilitatea modelului economic al regiunii, întrucât se bazează pe avantajele costului forței de muncă și participarea la lanțurile de producție regionale.

În opinia lor digitalizarea ar putea ajuta statele din regiune să crească productivitatea economiilor sale prin dezvoltarea sectoarelor de servicii mai productive și prin creșterea servitizării proceselor lor de producție.

Regiunea este în general bine echipată pentru o digitalizare suplimentară. Cu toate acestea, este important să se dezvolte politici guvernamentale adecvate pentru a asigura (re) calificarea forței de muncă și pentru a sprijini investițiile în noile tehnologii, mai afirmă experții Institutului vienez.Oportunitati