Scutiri de taxe și plăți eșalonate. Planul de acțiuni al Guvernului pentru a susține economia

shadow
Miercuri, 18.03.2020 07:16   1507
Premierul Ion Chicu a anunțat marți, 17 martie, de la tribuna Parlamentului, că Guvernul pregătește un plan de măsuri în vederea susținerii economiei și a cetățenilor, în contextul pandemiei de coronavirus.

Totodată, șeful Executivului a menționat că toți vor avea de plătit, dar, „este important să nu plătim cu viața oamenilor”.

Potrivit premierului, Guvernul, în colaborare cu Banca Națională a Moldovei (BNM) și agenții economici, pregătește un set de măsuri. Printre acestea se numără:

- Reeșalonarea plăților pentru credite

Aici, deja, practic toate băncile au anunțat că amână pe 2-3 luni plata ratelor la credite, inclusiv dobânzile. Totodată și Ministerul Finanțelor a solicitat instituțiilor financiare examinarea posibilității suspendării sau amânării, în perioada martie-mai 2020, a plăților la creditele oferite de băncile comerciale cetățenilor. De asemenea, s-a solicitat ca pentru perioada martie-mai 2020 să nu fie aplicate penalități pentru neachitarea în termen a sumelor datorate spre plată.

"Băncile economice sunt agenți privați, urmează să ia această decizie, dar sunt cooperanți, înțeleg că trebuie să aibă grijă de consumatorii lor, debitori, și vor face tot ce e posibil pentru a acorda această susținere”, a precizat Ion Chicu.

Cât despre programul Prima Casă, premierul a spus că Ministerul Finanțelor va veni în câteva zile cu modificarea regulamentelor care prevăd compensări persoanelor care au angajat credite Prima Casă. „Sumele achitate de stat celor peste 4.000 de beneficiari ar urma să se dubleze”, a specificat Chicu.

- Relaxarea politicii de creditare

O altă măsură anunțată de Chicu este amânarea termenului de plată a impozitului pe venitul persoanelor juridice pentru trimestrul 1 și, posibil, trimestrul 2 din anul 2020.

Totodată, premierul a spus că a discutat cu BNM posibilitatea relaxării politicii de creditare, ceea ce presupune o posibilă diminuare a ratei de bază, cu posibilitatea băncilor comerciale de a asigura credite mai ieftine.

"Avem în vizor și un suport, în caz de necesitate, din partea BNM pentru băncile comerciale, de a acorda credite suplimentare unor întreprinderi strategice, care într-o perioadă oarecare s-ar putea confrunta cu deficiențe", a declarat șeful Executivului.

- Tarifele și plățile pentru utilități și subvențiile agricole

O altă măsură se referă la utilități. "Am discutat cu întreprinderile care prestează servicii comunale, am înțeles că sunt gata să ofere posibilitatea pentru consumatori să reeșaloneze plățile, iar în unele cazuri poate și o posibilă diminuare a acestor plăți și tarife, ca să oferim un plus de suport cetățenilor", a spus premierul.

De asemenea, Guvernul analizează posibilitatea suplinirii fondului de subvenționare în agricultură, care în acest an este estimat la un miliard de lei, din care mai mult de jumătate urmează a fi alocat pentru plata datoriilor la subvenții pentru anul 2019.

Advertisement

"Statul nu va putea să acopere absolut orice pierdere!"

Potrivit lui Ion Chicu, se exeminează și posibilitatea de a acorda suport financiar temporar unor entități strategice, care asigură securitatea alimentară a țării și, posibil, energetică.

„În caz de necesitate, urmează să intervenim cu bani publici, pentru a asigura aprovizionarea cu alimente a țării, deși declar că la această etapă, asemenea riscuri nu sunt”, a precizat premierul.

Totodată, Chicu a promis că în maximum 10 zile Guvernul va veni cu propunerea de diminuare a cotei TVA pentru sectorul Horeca.

Şeful Executivului a mai spus că ministerele lucrează și asupra altori propuneri.

„Vom veni cu suport, dar vă spun cu toată sinceritatea, statul nu va putea să acopere absolut orice pierdere și consecință. Este o situație extraordinară, îi chem pe toți să fim solidari și să ieșim sănătoși cu toții și cu o țară stabilă din aceatsă criză și vom avea posibilitatea să ne dezvoltăm, să înflorim business-ul. Acum trebuie să fim toți uniți și să soluționăm problema împreună”, a menționat premierul.

Cine va avea cel mai mult de suferit

Mai multe asociații de business au solicitat adoptarea unui pachet de măsuri de suport, pentru a ajuta companiile să atenueze impactul economic al extinderii epidemiei de coronavirus Covid-19 și susținerea economiei naționale.

Comisia națională extraordinară de sănătate publică a emis o decizie pe 15 martie prin care obligă sistarea activității unităților de comerț, restaurantelor, sălilor de sport, de concerte, teatre, cinematografe, muzee până pe 1 aprilie 2020, dar este evident că acest termen va fi extins.

Prin urmare, Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova, Asociația Companiilor de Creație din Moldova și Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova a solicitat adoptarea a unui pachet de măsuri de suport pentru a ajuta companiile să atenueze impactul economic al extinderii epidemiei de coronavirus Covid-19 și susținerea economiei naționale.

„Cel mai puternic va fi lovit sectorul IMM-urilor. Luând în considerație vulnerabilitatea IMM-lor, impactul asupra acestora poate fi irecuperabil.

Multe din ele vor suferi pierderi majore, unele își vor sista parțial sau complet activitatea, altele riscă să falimenteze. În special vor avea de suferit industriile de servicii și agrement, turism, HoReCa, comerț cu amănuntul, organizatorii de evenimente și multe alte industrii afectate de carantină și măsuri preventive în vigoare”, se arată într-o petiție online adresată autorităților.

Șoc pentru economie

Iurie Morcotîlo, expert economic la Centrul Expert-Grup, a declarat pentru moldova.org că previziunile economice sunt sumbre, așa cum sunt și pentru toate țările afectate.

„Experiența țărilor care au trecut prin pandemie cu două luni în urmă arată că șocul pentru economie este foarte puternic.”

Potrivit expertului, vor fi afectate pe termen scurt companiile orientate spre piața internă cum ar fi hotelurile, restaurantele, magazinele, pentru că veniturile principale vin din frecventarea acestora și contactul direct cu oamenii.

Întreprinderile orientate spre export vor simți efectele mai târziu, pentru că cererea de consum în rândul țărilor importatoare va scădea.

Potrivit expertului, s-ar putea să avem un declin la capitolul exporturi, lucru care va lovi în capacitatea întreprinderilor de a plăti salarii, dar și impozite la stat.

„Noi trebuie să recunoaștem că finanțele publice în anul acesta o să sufere semnificativ, fiindcă volumul de colectări de impozite o să fie mai mic decât cel anticipat la începutul anului. Va trebui de revizuit bugetul statului și multe cheltuieli planificate inițial nu vor fi făcute. Totul depinde de cât de mare o să fie șocul pentru finanțele publice”, afirmă economistul.

Potrivit expertului, Guvernul ar putea să apeleze la creditele externe sau la creșterea datoriei interne, în cazul în care volumul cheltuielilor va crește.

Or este clar că veniturile bugetare vor fi în scădere în următoarele luni, iar rezervele de care dispune țara noastră sunt limitate.

Menționăm că estimările Ministerului Economiei și Infrastructurii arătau că în 2020 economia țării va crește cu circa 3,8%, iar PIB va ajunge la circa 229 miliarde lei.

Ultimele evoluții din economie, seceta și mai ales situația creată ca urmare a epidemiei de coronavirus ar putea duce la diminuarea volumului producției agricole și industriale, cu repercusiuni asupra sectorului industrial și exporturilor.

De altfel, Ministerul Economiei în ultima sa prognoză estima că epidemia de coronavirus "va afecta cererea globală, în special la serviciile de transport, turism, bunuri importate din China etc."

Totodată, MEI constata că este complicat de a estima cu exactitate impactul acestuia asupra economiei mondiale, precum și a Republicii Moldova.Oportunitati