Cum a evoluat PIB-ul Moldovei în 2019: A crescut cu 3,6% până la 210 miliarde lei

shadow
Marţi, 17.03.2020 05:28   2006
Economia Republicii Moldova a crescut cu 3,6% în termeni reali în 2019, în principal pe baza performanțelor bune din comerțul en-gros și cu amănuntul, a anunțat Biroul Național de Statistică.

Calculat la prețurile curente, produsul intern brut (PIB) din Moldova a însumat 210,1 miliarde de lei (circa 12 miliarde de dolari, sau aproape 11 miliarde de euro) în 2019.

Datele statistice relevă că dacă în primul trimestru economia a crescut cu 4,4%, în al doilea trimestru - cu 5,8%, în trimestrul III - cu 4,3%, apoi în trimestrul IV - cu doar 0,2% față de anul anterior, dar în scădere cu 1,2% ajustat sezonier față de trimestrul al treilea.

Creșterea PIB în 2019 a fost determinată în principal de activitatea din domeniul construcțiilor, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, industrie și sectorul IT.

Advertisement

Consumul final al gospodăriilor s-a extins cu 2,5%, în timp ce formarea brută de capital fix a crescut cu 3,1%.

Pe de altă parte sectorul agrar și cheltuielile publice au fost în scădere ceea ce a avut un impact negativ asupra PIB.

Menționăm că estimările Ministerului Economiei și Infrastructurii arătau că în 2019 economia țării va crește cu circa 4%, iar în 2020 - cu 3,8%, până la circa 229 miliarde lei.

Ultimele evoluții din economie, seceta și mai ales situația creată ca urmare a epidemiei de coronavirus ar putea duce la diminuarea volumului producției agricole și industriale, cu repercusiuni asupra sectorului industrial și exporturilor.

De altfel, Ministerul Economiei în ultima sa prognoză estima că epidemia de coronavirus "va afecta cererea globală, în special la serviciile de transport, turism, bunuri importate din China etc."

Totodată MEI constata că este complicat de a estima cu exactitate impactul acestuia asupra economiei mondiale, precum și a Republicii Moldova.Oportunitati