Democrații revin oficial la guvernare. Ce ministere obține PDM

shadow
Luni, 16.03.2020 14:18   478
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Partidul Democrat au semnat, astăzi, la Parlament, Acordul cu privire la constituirea Platformei parlamentare majoritare, de orientare social-democrată.

Documentul semnat de liderii celor două partide: Zinaida Greceanîi și Pavel Filip, repetă în mare parte prevederile Acordului politic semnat între PSRM și Blocul ACUM, în vara anului 2019.

Președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, a declarat că prin semnarea acestui acord se pune o bază solidă guvernării Republicii Moldova și unei bune funcționări a tuturor instituțiilor statului.

”Este o decizie importantă pentru stabilitatea socială, politică și economică a țării. E vorba de o stabilitate cu atât mai necesară, cu cât mai dificile sunt vremurile prin care trecem, când ne-a lovit o epidemie cu risc sporit pentru națiune”, a declarat liderul PSRM.

Partidul Democrat susține că prin acest pas a decis să dea o mână de ajutor în situația când Republica Moldova trece printr-o situație fără precedent din cauza epidemiei de coronavirus de tip nou.

Advertisement

„Este un moment în care statul are nevoie de forțe noi, forțe proaspete, care să ajute la această luptă pe care o ducem cu toții împotriva acestei pandemii”, a declarat președintele PDM, Pavel Filip.

Potrivit Acordului, PDM obține cinci ministere: 

  • Cristina Lesnic – viceprim-ministră pentru Reintegrare.
  • Alexandru Pînzari – ministru al Apărării.
  • Igor Șarov – ministru Educației, Culturii și Cercetării.
  • Oleg Țulea – ministru de Externe și Integrării Europene.
  • Sergiu Railean – ministru al Economiei și Infrastructurii.

Aceștia deja au depus și jurământul. Totodată democraților le vor reveni și o serie de alte instituții publice.

Printre prioritățile Acordului, figurează dezvoltarea economică, ce presupune sprijinirea Guvernului în crearea noilor locuri de muncă, atragerea investițiilor și realizarea programelor naționale, dar și protecției sociale. De asemenea, noua majoritate promite că se va concentra pe promovarea reformei justiției.

Noua coaliție s-a angajat să promoveze și o politică externă echilibrată, cu realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Oportunitati