Vox Populi pe Mold-Street.com: Coronavirus și prețurile la petrol

shadow
Duminică, 15.03.2020 07:18   841
Redacția noastră a verificat recent sondajele mai vechi pe Mold-Street.com pentru a constata cum au intuit cititorii portalului evoluția unor evenimente majore, descoperind că majoritatea lor au cunoștințe temeinice despre starea lucrurilor în Republica Moldova.

La sfârșitul anului 2018 Mold-Street.com a publicat un articol unde a prezentat rezultatele votării în sondajele publicate anterior. Atunci am constatat același lucru - intuiția majorității cititorilor a fost corectă. Aceste date sunt interesante în contextul evoluțiilor care au urmat, iar pentru noi ele reprezinta de asemenea un motiv de a compara prognozele și doleanțele cititorilor cu evenimentele consumate în anul următor. 

Șor - încă liber

Deși ”saga” lui Ilan Șor încă este departe de finalitate, și fostul bancher încă nu a fost condamnat definitiv, mai mult de o treime de respondenți au considerat că acesta va fugi în străinătate - așa și s-a întâmplat. Curios este că sondajul respectiv a fost plasat repetat pe site câteva luni mai târziu, în limba rusă, însă rezultatele au fost într-o măsură foarte mare similare cu cele din sondajul în română. 

În legătură cu declarațiile lui Șor precum că el poate recupera banii dispăruți, am decis să redeschidem sondajele la tema de mai sus. Ele vor fi atașate de articolele despre sectorul bancar. Click AICI sau AICI pentru a vota. 

Întrebați ce cred despre soarta fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, 33,77% dintre cei peste 450 de respondenți consideră că oligarhul va fi inaccesibil pentru justiție și același număr de respondenți consideră că Plahotniuc va ajunge să facă pușcărie. Lucrurile și aici sunt încă neclare și sondajul va rămâne activ până la 30 iunie curent. Accesați materialul despre mexicanul care spiona pentru oligarhul moldovean și bifați o prognoză în privința lui Platohniuc. 

Guvernarea

Câteva sondaje sunt legate de subiectul corupției. La întrebarea care ar fi măsura principală de a combate corupția în universități, peste 46% din respondenți s-au pronunțat pentru majorarea salariilor cadrelor didactice. Pe de altă parte, aproape jumătate din respondenți optează pentru demiterea tuturor judecătorilor și procurorilor - și angajarea unor noi specialiști - la întrebarea cum poate fi restabilită încrederea în sistemul judiciar. 

Autoritățile moldovene repetă cu orice ocazie că sunt îngrijorate în privința protecției datelor cu caracter personal. Această ”îngrijorare” servește de cele mai dese ori drept motiv de a refuza jurnaliștilor accesul la informații care în mod normal sunt publice.

Advertisement

Totodată aproape 60% din respondenții unui sondaj pe Mold-Street.com vor acces total și gratuit la bazele de date, pentru toți. Pentru ca aceste date să aibă pondere, este necesar să avem un număr mai mare de respondenți. Click aici pentru a deschide ultimul articol de care este atașat sondajul dat. 

Generozitatea în cazul accesului la informație este comparabilă în cazul în care sunt întrebați ce cred despre instituirea unei alocații lunare necondiționate, de genul celor care sunt în faza experimentelor în câteva state. Doar 30% din respondenți sunt împotrivă ca impozitele să fie distribuite gratis, iar părerile taberei Pro sunt foarte împărțite la acest subiect. 

Sondaje prelungite

Unele sondaje au puține voturi, motivul principal fiind valabilitatea redusă a acestora pe site. Suntem curioși totuși ce cred cititorii despre politicile statului în materie de agricultură și am prelungit perioada activă a acestui sondaj

La fel am procedat cu sondajul din 2018 despre ”Drumurile bune pentru Moldova”, la care peste 40% din cititori cred că s-au făcut doar lucrări cosmetice și 20% consideră că starea lor s-a îmbunătățit într-o anumită măsură. Dat fiind numărul mic de respondenți, rezultatele sunt prea puțin relevante. 

La ”Prima casă” cei mai mulți dintre puținii respondenți au prezis un eșec pentru program după alegerile parlamentare, însă programul a fost modificat substanțial în ajunul alegerilor prezidențiale și am reactivat sondajul în reportajul ”[VIDEO] Prima Casă, resuscitată în an electoral”. 

Predicții greșite

Nu întotdeauna însă rezultatele votării au reflectat realitatea. În sondajul despre candidații cu șanse maxime la prezidențiale, 31,55% dintre respondenți l-au ales pe Iurie Leancă, iar 30,4% pe Maia Sandu. Actualul președinte Igor Dodon a fost creditat cu aproape 3,8% dintre cei 2.796 de respondenți. Ceva mai puțin obținuse omul de afaceri Ion Sturza - 3,65%. Andrei Năstase acumulase 11,77% din ”sufragiile” virtuale. 

De asemenea, mulți cititori au sperat că alegerea președintelui prin vot direct va aduce unele schimbări spre bine (peste 40%) sau va îmbunătăți situația considerabil (aproape 11%), și aici am putea constata că lucrurile nu-s chiar așa. 

Șeful statului, printre altele, așa și nu și-a onorat promisiunea de a anula legea care obligă cetățenii să recupereze miliardul de dolari furat din sistemul bancar și astfel cei peste 57% din respondenți care s-au arătat sceptici în această privință au avut dreptate. 

Coronavirus și prețurile la petrol

Cele mai importante teme în prezent sunt COVID-19, sau coronavirus, și prețurile la petrol. Mold-Street.com a generat recent două sondaje la aceste teme și așteptăm cu nerăbdare opiniile cititorilor. 

Sondajul despre coronavirus este atașat de următoarele articole: 

Epidemia de coronavirus ar putea amâna finalizarea gazoductului Ungheni-Chișinău

Coronavirus: Cum un virus a îngenuncheat economia mondială

Banii și coronavirusul

Sondajul despre războiul prețurilor la petrol este atașat de următoarele articole: 

The Economist: Cine va ieși învingător din războiul petrolier

Acord de colaborare între Moldovagaz și Premier Energy din România

Benzina și motorina s-au ieftinit cu aproape un leu

Deși sondajele nu ar trebui să fie considerate drept surse de adevăr în ultima instanță, iar sistemul de votare pe site-ul nostru nu este perfect, ele totuși reprezintă un vox populi care oferă o privire de ansamblu asupra unor evenimente sau fenomene, și ne ajută să înțelegem cine sunt consumatorii de informații, ce caută ei pe paginile Mold-Street.com, și care sunt subiectele economice importante pentru ei. 

Cititorii preferă cardul

Într-unul dintre sondaje am întrebat cum cititorii preferă să achite pentru informațiile contra plată, publicate pe site-ul nostru, și peste 50% dintre respondenți au optat pentru plata cu cardul bancar. Abonamentele sunt importante pentru independența noastră editorială. Dacă doriți să vă abonați, și astfel să deveniți finanțator al Mold-Street.com, urmați procedura descrisă AICI

Rezultatele la sondajele publicate pe portalul nostru pot fi vizualizate AICIOportunitati