Circulația transportului public va fi sistată în Chișinău. Deocamdată pentru o zi

shadow
Sâmbătă, 14.03.2020 15:16   1099
Circulația troleibuzelor, autobuzelor și microbuzelor în Capital va fi sistată duminică și va reluată abia luni, a anunțat primarul general, Ion Ceban, într-o postare pe Facebook.

„Ideea de astăzi, ca transportul să nu oprească în stațiile din preajma Pieței Centrale este ineficientă. Oamenii continuă să vină în masă la piață, parcuri, pentru a-și petrece timpul liber”, a declarat Ion Ceban.

În opinia edilului, sistarea transportului public este o măsură necesară pentru ca cetățenii să stea acasă în contextul declarării Codului Roșu de epidemie coronavirus de tip nou, anunțat vineri de Guvern.

„Centrul orașului este plin cu oameni de dimineață, oamenii vin din suburbii. Nu este scopul nostru să interzicem anumite lucruri de dragul interzisului, dar facem tot posibilul și luăm toate măsurile necesare pentru a avea grijă de cetățenii. Noi avem nevoie, în această situație, de înțelegerea fiecăruia și cooperarea tuturor”, a precizat Ceban.

„Unica soluție la ziua de astăzi de a evita infecțiile cu coronavirus este să stăm acasă”, a mai spus edilul.

Advertisement

Anterior primarul a îndemnat mediul de afaceri să își sisteze activitate, rămânând funcționale doar farmaciile și magazinele alimentare. 

Totodată municipalitatea a decis ca în scopul reducerii riscului de a se infecta cu coronavirus, transportul public nu va opri sâmbătă, 14 martie, la stațiile de așteptare din imediata apropiere a Pieții Centrale.

Decizia primarul Capitalei, Ion Ceban însă nu a avut efectul scontat și sâmbătă, piața centrală din Chișinău era plinpă de oameni.

În acest moment, în spitalele din Republica Moldova sunt 46 de persoane suspecte de infecție cu COVID-19, dintre care 12 copii și două mame. Anunțul a fost făcut sâmbătă de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, la finele ședinței Punctului Focal.

Oficialul a specificat că, până în prezent, toate cele 8 cazuri de înbolnăvire, dar și cele suspecte, sunt de import și nu s-a înregistrat răspândire locală.

Dumbrăveanu a făcut un apel repetat către cetățeni să fie responsabili și să respecte indicațiile autorităților, dar mai ales pe cele ale personalului medical.  a reamintit părinților că copiii nu sunt în ”vacanță” și i-a îndemnat să evite locurile aglomerate, dar și cele de joacă.

Ministrul a menționat că starea de sănătate a celor opt pacienți cu COVID-19 este de gravitate medie și se află în dinamică pozitivă. Nici unul din pacienți nu se află la respirație asistată.Oportunitati