Primele efecte ale deprecierii rublei rusești. Exporturile de mere au fost stopate parțial [SONDAJ]

shadow
Sâmbătă, 14.03.2020 07:36   2204
Deprecierea semnificativă a rublei rusești înregistrată în ultima săptămână a afectat deja exporturile unor produse agroalimentare din Republica Moldova.

În special e vorba de mere, principalul produs moldovenesc exportat în Rusia și a căror principală piață de desfacere este această țară.

Rubla s-a depreciat cu circa 16%

Potrivit portalului EastFruit, deja unii exportatori din Moldova au anunțat că partenerii ruși au stopat importul. În același timp furnizorii mari menționează că, indiferent de cursul de schimb al rublei rusești, livrările se efectuează în aceleași volume.

Menționăm că de la începutul acestei săptămâni rubla rusească s-a depreciat cu circa 14%, iar de la începutul lunii martie - cu 16%, iar tendința se menține.

Potrivit estimărilor experților, în primele două luni ale acestui an au fost exportate circa 53.000 de tone de mere. Totodată, în perioada noiembrie – decembrieal anului 2019 alte 36.000 de tone au fost livrate consumatorilor din afara țării. Aceste cifre sunt mult mai mici decât se prognoza anterior. 

Magazinele vând mere din Polonia, în timp frigiderele sunt pline cu mere autohtone

Menționăm că chiar în marile rețele de magazine locul merelor moldovenești a fost luat de cele din Polonia.

Advertisement

Motivul ar fi fost prețul mai competitiv și calitatea acestora. 

Estimările Asociației Moldova Fruct relevă că în frigiderele din țară, la începutul lunii martie erau depozitate circa 100.000-120.000 de tone de mere.

Ținând cont de situația favorabilă de pe piața externă din acest an, acestea urmau să fie exportate până în luna mai inclusiv. Dar criza de pe piața rusească poate lovi drastic în exporturi.

Epidemia și prețul merelor

Situația se poate schimba în următoarele săptămâni. De exemplu ca urmare a epidemiei de coronavirus, în statele Uniunii Europene a crescut consumul de mere, respectiv și cererea. Totodată a fost sista importul de mere din Italia, un alt mare producător european.

În consecință a început să crească prețul merelor. Cu toate acestea merele din Polonia, care este principalul concurent regional, sunt încă semnificativ mai mikci decât cele din Moldova.

"În prezent merele din Polonia sunt în mediu cu 15-25% mai ieftine decât cele din Ucraina și cu 20-35% - decât cele din Moldova. Dar stocurile de mere de calitate în Polonia sunt în scădere și nu este exclus ca scumpirea acestora pe piața UE să stimuleze exportul de mere din Ucraina și Moldova în martie-aprilie", scrie EastFruit.

Pe de altă parte multe rețele de magazine din Moldova au în continuare în vânzare mere din Polonia și nu de la producătorii locali

Aminitim că la finele anului trecut Ministerul Agriculturi emitea prognoze optimiste, potrivit cărora Republica Moldova ar trebui să exporte circa 200-230 de mii de tone de mere până la finele lunii mai 2020.Oportunitati