Acord de colaborare între Moldovagaz și Premier Energy din România [SONDAJ]

shadow
Joi, 12.03.2020 16:10   1138
Conducerea Moldovagaz SA și Premier Energy SRL din România au semnat un Memorandum de cooperare. Scopul acestuia este dezvoltarea durabilă a sectorului energetic din Republica Moldova, precum și sporirea securității energetice a țarii.

Potrivit companiilor, documentul va servi drept bază normativă pentru evaluarea, structurarea si realizarea proiectelor investiționale comune, care au drept scop asigurarea resurselor de energie si gaze naturale în condiții de eficientă, siguranță și accesibilitate pentru consumatori casnici si comerciali deopotrivă pe piețele de referința, precum si la lărgirea și îmbunătățirea infrastructurii de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice.

Proiecte inovative

O atenție deosebită va fi acordată investițiilor în entitățile de generare și cogenerare a energiei termice și electrice. Totodată, părțile își manifestă interesul față de proiectele din domeniul energiei inovative și alternative.

„Memorandumul va servi drept bază pentru o cooperare benefică reciprocă. În calitate de proiect de perspectivă este privită crearea unei rețele de stații pentru încărcare a autoturismelor electrice, precum și lărgirea pieței de gaze prin integrarea tehnologiilor de vehiculare a gazelor naturale lichefiate”, a declarat Președintele Consiliului de administrație Moldovagaz, Vadim Ceban.

Advertisement

Pe de altă parte Jose Martin Garza, Directorul General al Premier Energy SRL din România și reprezentant al Emma Capital din Cehia a spus „că Republica Moldova a ajuns într-un punct al evoluției sale când soluțiile și provocările existente în domeniul energetic al acesteia presupun abordări integrate a tuturor parților implicate, dar în primul rând al operatorilor și investitorilor care lucrează nemijlocit la asigurarea competitivă a diverselor forme de resurse energetice consumatorilor”.

„Ne propunem ca, prin acest parteneriat, să putem contribui la atingerea acestor scopuri, dar și la soluționarea aspectelor care țin de tranziția către forme energetice avansate existente în industriile de gaze naturale și energie”, a menționat reprezantul Emma Capital, grup ce este acționarul majoritar la Premier Energy din Moldova și România

Moldovagaz este principalul importator și furnizor al gazelor naturale, iar baza de clientelă a societății depășește 730.000. Ea este una dintre cele mai mari companii din Republic a Moldova.

Premier Energy SRL din România este un operator important pe piața de gaze naturale din România și o subsidiară a Fondului de Investiții EMMA Capital din Cehia.

EMMA Capital a intrat pe piața din Republica Moldova preluând prin intermediul unui vehicul investițional din Cipru două companii energetice, ce au făcut parte anterior din grupul Gas Natural Fenosa.

Oportunitati