Vin ultimii bani de la FMI! Fondul a decis alocarea a 20 de milioane de dolari pentru Moldova

shadow
Joi, 12.03.2020 07:00   1399
Consiliul director al Fondului Monetar Internațional, în cadrul ședinței de pe 11 martie, a finalizat a șasea (ultima) revizuire a Programului cu Republica Moldova și a aprobat ultima tranșă din acest program de finanțare, de 20 de milioane de dolari, ridicând la 178,7 milioane de dolari, valoarea sumelor alocate Republicii Moldova.

"Programul de trei ani a avut un succes larg în atingerea obiectivelor sale. Reformele cuprinzătoare au reabilitat sistemul bancar și au consolidat guvernanța sectorului financiar, întărind stabilitatea macrofinanciară", se arată într-un comunicat al FMI.

Creșterea economică rămâne insuficientă

Totodată Fondul susține că sunt necesare politici prudente și bine coordonate pentru a proteja progresul obținut. Guvernarea decisivă și reformele instituționale sunt necesare pentru o creștere mai rapidă, durabilă și incluzivă.

"Autoritățile moldovene au finalizat cu succes acordurile de trei ani susținute de fonduri, în ciuda unui peisaj politic provocator. Un obiectiv esențial atins a fost reabilitarea sectorului bancar, care - alături de alte reforme - a contribuit la înrădăcinarea stabilității macroeconomice și financiare. Cu toate acestea, creșterea rămâne insuficientă pentru a stimula în mod semnificativ nivelul de trai al populației moldovenești. În continuare, este imperativ ca autoritățile să continue un mix prudent și bine coordonat de politici, inclusiv reforme structurale menite să consolideze în continuare sectorul financiar, o politică fiscală favorabilă creșterii economice, să majoreze cheltuielile pentru infrastructură și să sprijine cheltuielile sociale prioritare, menținând în același timp sustenabilitatea fiscală și consolidând cadrul de guvernare și instituțiile Moldovei", a declarat Mitsuhiro Furusawa, director general adjunct și președinte interimar al FMI.

Acesta a menționat progresul semnificativ în asigurarea transparenței acționarilor de bănci, îmbunătățirea cadrelor de supraveghere și reglementare, dezlegarea expunerilor legate de bănci și consolidarea rețelelor de siguranță financiară.

Advertisement

"Mișcarea înainte, reducerea riscurilor în sectorul financiar nebancar, îmbunătățirea cadrului regulator și realizarea unor progrese decisive în ceea ce privește recuperarea activelor vor fi esențiale pentru a proteja stabilitatea macrofinanciară", a precizat Furusawa.

Reformele trebuie să continue

Cât despre Bugetul pentru anul 2020, șeful de la FMI susține că acesta este favorabil și adecvat creșterii, luând în considerare nevoile importante de infrastructură și dezvoltare în Moldova.

"În acest context, implicarea continuă a autorităților cu partenerii externi este esențială pentru a asigura finanțarea necesară pentru proiectele urgente. O implementare puternică a reformelor prioritare va fi necesară, inclusiv în domeniile mobilizării veniturilor, optimizarea cheltuielilor fiscale și creșterea eficienței cheltuielilor publice și a gestionării investițiilor. O prioritate esențială este lansarea reformelor cuprinzătoare ale sectorului întreprinderilor cu capital de stat din Moldova", a mai punctat Mitsuhiro Furusawa.

Protejarea independenței BNM este esențială

Totodată el spune că regimul de țintire a inflației de către BNM, rămâne adecvat, iar eforturile suplimentare pentru consolidarea cadrului și capacității operaționale a Băncii Naționale vor spori și mai mult credibilitatea politicii sale în contextul unui regim de schimb flexibil.

"Protejarea independenței BNM este esențială pentru a menține rezultatele obținute în ceea ce privește reabilitarea băncilor și pentru a-și îndeplini mandatele de menținere a stabilității prețurilor și a sectorului financiar", afirmă oficialul FMI.

Premierul Ion Chicu speră la un nou program cu FMI

Într-o postare pe Facebook, premierul Ion Chicu a salutat decizia Boardului FMI, susținând că pentru această realizare "trebuie să fim mândri cu toții".

"Negocierile purtate de noi cu echipa FMI pe parcursul lunii februarie 2020 și îndeplinirea angajamentelor asumate, ne-au permis să încheiem cu succes programul existent și să punem bazele pentru un nou program. Urmare a acestei decizii, țara va beneficia în următoarele zile și de un suport financiar consistent", a scris Ion Chicu.

Republica Moldova a semnat un Acord cu FMI în anul 2016 în cadrul aranjamentelor Extended Credit Facility (ECF) și Extended Fund Facility (EFF) pentru sprijinirea programului de reformă economică și financiară a țării.

Acordurile în cadrul ECF oferă asistență financiară, care este mai flexibilă și mai bine adaptată nevoilor diverse ale țărilor cu venituri mici, inclusiv în perioadele de criză (de exemplu, probleme prelungite ale balanței de plăți). Extended Fund Facility (EFF) oferă asistență țărilor care se confruntă cu dezechilibre grave de plată din cauza impedimentelor structurale sau a creșterii lente și a unei poziții slabe a balanței de plăți.



Oportunitati