Savant mexican, suspectat că îl spiona pe Plahotniuc la comanda Moscovei [SONDAJ]

shadow
Miercuri, 11.03.2020 17:40   5360
Hector Alejandro Cabrera Fuentes, savant mexican, specialist în biochimie și medicină, reținut pe 18 februarie 2020 de către Federal Bureau of Investigation (FBI) din SUA, pentru acte de spionaj în favoarea Rusiei.

Potrivit deschide.md, cercetătorul mexican s-ar fi aflat în Miami, Florida pentru o operațiune de filaj și colectare de informații. În special, mexicanul urma să furnizeze date despre un informator al Guvernului SUA, rezident în Miami.

Plahotniuc, un informator pentru Guvernul SUA

"Acel informator care lucrează pentru Guvernul SUA, este Vlad Plahotniuc", susține sursele citate de deschide.md.

Pe de altă parte, presa din SUA, Mexic și alte state nu menționează nicăieri numele lui Plahotniuc și nici originea informatorului. Potrivit unui anunț al Departamentului de Justiție din SUA, publicat pe 18 februarie, cu privire la arestarea lui Hector Alejandro Cabrera Fuentes, un membru al guvernului rus a dorit să cunoască locul unde se afla mașina presupusei ținte, inclusiv numărul plăcuței de înmatriculare.

Totodată, acolo se spune că nu a fost identificat oficialul guvernamental care ar fi fost vizat de această acțiune.

Se presupune că Fuentes ar fi fost recrutat în 2019 și a zburat de două ori la Moscova, ultima dată fiind luna aceasta, pentru a se întâlni cu un oficial rus, a precizat Departamentul de Justiție. Cetățeanul mexican a fost instruit să închirieze o proprietate care nu este pe numele său în zona Miami și trebuia să-l informeze pe oficialul rus despre drumurile vehiculului guvernului american in luna aprilie sau mai.

Advertisement

Protecția vamală și a frontierelor din SUA (CBP) a găsit imaginea vehiculului împreună cu una cu plăcuțele de înmatriculare în telefonului lui Fuentes și ele fuseseră trimise către o aplicație de mesagerie criptată.

Şi-a recunoscut vina

Cotidianul El Pais scrie că la ședința de judecată, biologul de 34 de ani, specialist în boli cardiovasculare și doctor cu doctorat la Universitatea din Giessen (Germania), nu a spus niciun cuvânt.

"Deși este acuzat formal că este „agent rus”, Parchetul nu a depus acuzații pentru spionaj", potrivit El Pais. 

Pe de altă parte Ronald Gainor, avocatul lui Cabrera a declarat pentru publicația Miami Herald că omul de știință mexican a pledat nevinovat, el nu poate fi eliberat pe cauțiune și riscă 10 ani închisoare.

După ce a fost arestat pe 16 februarie pe Aeroportul Internațional din Miami, Cabrera a declarat anchetatorilor FBI că are două soții, una mexicană și una rusă. Femeia rusă și cele două fiice locuiau în Germania, dar s-au întors la Moscova la începutul anului trecut, pentru a se ocupa de anumite chestiuni administrative. Apoi, guvernul rus nu le-a permis să plece, adaugă declarația.

Acest lucru l-a determinat pe Cabrera să-și viziteze familia la Moscova în mai 2019, unde a fost abordat de un oficial rus, pe care îl întâlnise anterior la evenimente și schimburi profesionale. Cabrera a declarat FBI-ului că a crezut că ofițerul este un ofițer de informații și că acea persoană i-a dat de lucru să fotografieze placa informatorului din Miami.

Erou în orașul natal

În același timp, Cabrera Fuentes este practic un erou în El Espinal, orașul său natal în statul Oaxaca, unul dintre cei mai sărace din Mexic, iar oamenii de acolo susțin că biologul este victima unei „persecuții științifice” și au trimis scrisori Guvernului mexican pentru a interveni în numele său și s-a mobilizat pentru a obține resurse pentru a înfrunta procesul.

Au fost organizate concerte, donații și vânzări de cupe cu arenă în favoarea Cabrera Fuentes pentru a încerca să atingă obiectivul, care se ridică la șase milioane de pesos (în jur de 300.000 de dolari), sumă cu care rudele estimează că acesta va face față procesului, potrivit primarului, Hazael Matus.

Amintim că, anul trecut, deputatul Chiril Moțpan și apoi Pro TV Moldova au publicat fotografii făcute în Miami, în care ar apare fostul lider PD.Oportunitati