Banii și coronavirusul [SONDAJ]

shadow
Miercuri, 11.03.2020 15:18   842
În contextul extinderii epidemiei virusului COVID-19 (coronavirus), Banca Națională a Moldovei încurajează utilizarea metodelor de plată fără numerar. La fel, și băncile comerciale și prestatorii de servicii.

Astfel, BNM încurajează cetățenii să utilizeze metodele de plată fără numerar, cum ar fi aplicațiile internet și mobile payments, plățile securizate pentru comerțul electronic, precum și cardurile pentru plata bunurilor și serviciilor în puncte comerciale.

Aceste metode sunt mult mai igienice decât utilizarea numerarului și constituie o bună practică de prevenire a răspândirii bolilor transmisibile, inclusiv a virozei de tip COVID-19.

Evitarea sau limitarea contactului cu banii care circulă din mână în mână poate avea efecte sesizabile pentru protecția sănătății fiecăruia.

Advertisement

Totodată, Banca Națională, în calitate de autoritate monetară, ia măsuri speciale de stocare și procesare a bancnotelor și monedelor primite din circulație prin izolarea acestora pe o perioadă de minim 14 zile, înainte de a fi repuse în circulație, pentru a limita riscul de propagare a noului virus.

Banca Națională, băncile licențiate și prestatorii de servicii de plată nebancari funcționează în regim normal, fiind gata să asigure toate serviciile financiare prestate.

Și băncile comerciale recomandă utilizarea cardului bancar pentru a face plăți sau cumpărături, iar prestatorii de servicii precum Moldovagaz etc. au emis recomandări de a amâna pentru o perioadă nedeterminată vizitarea centrelor pentru relații cu consumatorul, în cazul în care problema poate fi soluționa la distanță.

 

 Oportunitati