Cine a permis ca borhotul de la fabrica de alcool a doi milionari să fie aruncat în râul Bâc

shadow
Miercuri, 11.03.2020 10:30   4887
Ex-Directorul pentru relații cu clienții de la SA Apă-Canal Chișinău a fost condamnat la 3 ani închisoare, cu executare și privat de dreptul de a deține funcții publice timp de 4 ani anunță Procuratura Generală.

Potrivit deciziei Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, este vorba de Vladimir Mocreac, care a ocupat această funcţie până în anul 2017, când a fost reţinut de procurori.

Fostul șef de la Apă-Canal a adus prejudicii de 90 milioane lei

De asemenea, el a fost obligat să achite în contul statului și întreprinderii Apă-Canal Chișinău un prejudiciu material de circa 90 milioane de lei, cauzat prin infracțiune.

Sentința a fost dictată după ce Procuratura Generală i-a demonstrat vinovăția pentru două capete de acuzare, inclusiv depășirea atribuțiilor de serviciu și poluarea apei.

"Potrivit probatoriului administrat de procurori, în anul 2013, acționând contrar legii, inculpatul a încheiat cu un agent economic, producător de alcool etilic, un contract privind recepţionarea şi preepurarea apelor uzate, cu concentrații majorate de poluanți, în condiții ce prejudiciază grav interesele SA Apă-Canal Chişinău", se arată în comunicatul Procuraturii Generale.

Contractul a fost încheiat, chiar dacă inculpatul cunoștea că stația de epurare din capitală se află într-o starea tehnică deplorabilă, având capacitatea de prelucrarea a apelor uzate de două ori mai mică decât cea proiectată şi, respectiv, nu poate să prelucreze cantitativ şi calitativ volumele de deşeuri de producţie (borhot) transportate de agentul economic.

Borhotul de la fabrica de alcool era deversat în râul Bâc

"Ca rezultat, în râul Bîc au fost deversate ape insuficient epurate care, potrivit evaluării Centrului de investigații ecologice a Inspectoratului Ecologic de Stat din octombrie 2016, au cauzat daune în proporții considerabile regnului animal, vegetal şi resurselor piscicole ale râului, afluent al fluviului Nistru, în valoare de 47,5 milioane de lei.

Advertisement

Ulterior, chiar dacă volumul deşeurilor lichide recepţionate şi concentraţia poluanţilor în apele uzate era în permanentă creştere, iar toxicitatea afecta grav nu doar procesul biologic de epurare, dar şi construcţiile şi utilajele Staţiei, ex-directorul relaţii cu clienţii al Apă-Canal Chişinău neîntemeiat şi intenţionat a schimbat prevederile contractului anterior, diminuând coeficientul de plată pentru 1 metri cubi de deşeuri lichide (borhot) achitat de agentul respectiv, de la 1.5 la 1.0", susţine Procuratura.

Potrivit estimărilor efectuate de specialişti, întreprinderea a suportat pentru epurarea deşeurilor lichide (borhot) recepţionate în perioada anilor 2013-2016 de la respectiva companie, cheltuieli suplimentare în sumă de aproximativ 13 milioane de lei, ce depăşeşte esenţial veniturile încasate de Apă-Canal Chişinău în valoare de 2,6 milioane lei, rezultate din această activitate.

Menţionăm că în acea perioadă administraţia Apă-Canal a solicitat de câteva ori de la Consiliul Municipal Chişinău ajustarea tarifelor la apă, pentru că ele nu ar acoperi costurile.

Mocreac se declară nevinovat

Datele din sentinţă arată că beneficiarul schemei ar fi fost compania Zernoff, unul dintre cei mai mari producători de alcool din Moldova, care a construit o fabrică pe strada Muncești din Chișinău.

Din textul verdictului rezultă că instanţa a exclus "din învinuirea înaintată inculpatului şi din fapta reţinută în sarcina inculpatului în baza art.229 Cod penal sintagma „prin înţelegere pealabilă şi de comun acord cu directorul Î.M. „Zernoff” S.R.L. Sergiu Hamiţchi”, din motiv că existenţa înţelegerii prealabile nu a fost probată în şedinţa de judecată prin careva probe concludente, pertinente şi utile". 

Totodată Mocreac s-a declarat nevinovat, solicitând achitarea sa, dar instanța a apreciat că "vinovăția acestuia se dovedește incontestabil prin cumulul de probe administrate la dosar, examinate complet şi obiectiv în conformitate cu prevederile art.101 CPP (Cod Procedură Penală)". Sentința este cu drept de atac în condițiile legii în terem de 15 zile. 

De notat că însăşi compania nu figurează ca parte inculpată, dar ea este în litigiu cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului. 

Aminitim că, în septembrie 2019, în Chişinău a izbucnit un nou scandal legat de poluarea râului Bâc şi un miros neplăcut ce a afectat Chişinăul. Apă Canal Chișinău susţinea atunci că sursa mirosului neplăcut din capitală "este generată de activitatea dubioasă a unor agenți economici din capitală, inclusiv unul dintre cei mai mari producători de alcool compania Zernoff, dar și Slavena Lux SRL, care se ocupă cu prelucrarea peștelui".

Compania a prezentat însă probe, care arătau că sursa mirosului şi a poluării nu este fabrica de alcool. Oportunitati