Dosarul bancherilor: Un alt șef de la Banca Națională a fost reținut [SONDAJ]

shadow
Marţi, 10.03.2020 10:17   2419
Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) Ion Sturzu a fost reținut duminică pentru 72 de ore, pe Aeroportul Chișinău, atunci când a revenit în țară.

El este bănuit de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în dosarul fraudei bancare. Informația a fost confirmată pentru Publika TV de Serghei Gavajuc, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție.

Luni, acestuia i-a fost înaintată învinuirea, iar azi procurorii anticorupție urmează să decidă dacă îi vor aplica acestuia vre-o măsură preventivă sau nu.

Advertisement

Menționăm că joi, 5 martie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și audierea a patru persoane: ex-guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu, ex-viceguvernatoarea BNM Emma Tăbârță și actualii viceguvernatori ai BNM Aureliu Cincilei și Ion Sturzu.

Dacă primii doi au ajuns în arest pentru 30 de zile, apoi Aureliu Cincilei a fost eliberat. În același timp, Ion Sturzu nu se afla la acel moment în țară și, respectiv, nu a fost reținut atunci.

Mai mulți bancheri, ce au deținut sau dețin funcții de conducere din cadrul BNM sau al unor bănci comerciale sunt învinuiți de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în dosarul fraudei bancare. Paguba adusă bugetului de stat se ridică la peste două miliarde de lei.

Potrivit datelor procurorilor, în acest dosar figurează deja peste 40 de persoane, care au statut de bănuiți sau învinuiți. Oportunitati