Prețul petrolului scade abrupt. Când se va ieftini benzina și motorina în Moldova

shadow
Luni, 09.03.2020 05:05   10095
Prețul petrolului s-a prăbușit cu peste 20% duminică noaptea, după ce vineri, 6 martie, la Viena Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și Rusia nu au ajuns la un acord de reducere a producției în încercarea de stabilizare a prețurilor, ca urmare a căderii economice ce vine din cauza coronavirus.

Astfel, după ce Rusia a respins propunerea OPEC de reducere cu încă 1,5 milioane de barili pe zi, începând cu 1 aprilie, a producției de petrol, Arabia Saudită, cel mai mare producător la nivel mondial a redus prețurile de vânzare, semnalizând începutul unui război petrolier între OPEC și Rusia.

Astfel, Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de țiței, a redus prețul pentru livrare în aprilie cu 6 dolari pe baril față de luna martie în Asia, cu 7 dolari în Statele Unite și de 6 până la 8 dolari în Europa de Vest și în regiunea mediteraneană unde Rusia vinde o mare parte din producția sa.

În consecință, prețul petrolului Brent a scăzut la mai puțin de 34 de dolari pentru baril, adică cu aproape 25% față de cotația de vineri, 6 martie, în timp ce prețul țițeiului WTI-U.S. West Texas Intermediate a scăzut cu peste 21%, până la 32 de dolari/baril. Noile prețuri ale țițeiului sunt cele mai scăzute din 2016 încoace.

Datele relevă că de la începutul anului prețul petrolului s-au diminuat de aproape două ori.

Advertisement

Astfel, la începutul lunii ianuarie 2020, un baril de petrol Brent costa circa 70 de dolari, acum acesta a coborât sub nivelul de 35 de dolari.

Goldman Sachs nu exclude că prețul petrolului poate coborî la nivelul de 20 de dolari/baril, ceea ce va afecta toate piețele de materie primă.

"Considerăm că războiul prețurilor la petrol între OPEC și Rusia a început în acest weekend. Prognozele pentru piața petrolului sunt mai sumbre decât în noiembrie 2014, când la fel a pornit un astfel de război, deoarece are loc o cădere semnificativă a cererii de petrol din cauza coronavirusului", scrie Bloomberg, citând raportul Goldman Sachs.

De notat că epidemia de coronavirus din China a dus, deja, la o scădere cu peste 20% a exporturilor de petrol a Rusiei pe această piață.  

Scăderea prețurilor la petrol a provocat deja o depreciere semnificativă a rublei rusești. Teama tuturor analiștilor este că lumea se îndreaptă spre o nouă recesiune ca urmare a coronavirus.

Menționăm că prețurile la petrol de la bursele internaționale sunt pentru contracte futures pentru luna mai 2020, dar ele oricum influențează și prețurile la pompă. 

Ultima ieftinire a prețurilor la benzinăriile din Moldova a avut loc acum o lună când au scăzut cu 2-3%. De atunci și până vineri, 6 martie, cotațiile de la bursă a petrolului au înregistrat o scădere de circa 20%, respectiv am putea să ne așteptăm în următoarele zile la o ieftinire cu circa 10% a prețului carburanților pe piața locală.

Menționăm că 10 zile în urmă administrația celor mai mari trei companii petroliere de pe piața moldovenească (Rompetrol, Lukoil și Petrom) au promis, la o întâlnire cu șeful statului Igor Dodon, că vor reduce cu 7-8% prețurile la motorină pentru agricultori.

Un alt efect al scăderii prețului petrolului va fi și diminuarea spre finele anului 2020 și a prețului gazelor importate din Rusia.



Oportunitati