Preţul petrolului scade abrupt. Când se va ieftini benzina şi motorina în Moldova

shadow
Luni, 09.03.2020 05:05   5469
Preţul petrolului s-a prăbuşit cu peste 20% duminică noaptea, după ce vineri, 6 martie, la Viena Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și Rusia nu au ajuns la un acord de reducere a producţiei în încercarea de stabilizare a preţurilor, ca urmare a căderii economice ce vine din cauza coronavirus.

Astfel, după ce Rusia a respins propunerea OPEC de reducere cu încă 1,5 milioane de barili pe zi, începând cu 1 aprilie, a producţiei de petrol, Arabia Saudită, cel mai mare producător la nivel mondial a redus preţurile de vânzare, semnalizând începutul unui război petrolier între OPEC şi Rusia.

Astfel, Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de țiței, a redus prețul pentru livrare în aprilie cu 6 dolari pe baril față de luna martie în Asia, cu 7 dolari în Statele Unite și de 6 până la 8 dolari în Europa de Vest și în regiunea mediteraneană unde Rusia vinde o mare parte din producția sa.

În consecință, preţul petrolului Brent a scăzut la mai puțin de 34 de dolari pentru baril, adică cu aproape 25% față de cotația de vineri, 6 martie, în timp ce preţul ţiţeiului WTI-U.S. West Texas Intermediate a scăzut cu peste 21%, până la 32 de dolari/baril. Noile preţuri ale ţiţeiului sunt cele mai scăzute din 2016 încoace.

Datele relevă că de la începutul anului prețul petrolului s-au diminuat de aproape două ori.

Advertisement

Astfel, la începutul lunii ianuarie 2020, un baril de petrol Brent costa circa 70 de dolari, acum acesta a coborât sub nivelul de 35 de dolari.

Goldman Sachs nu exclude că prețul petrolului poate coborî la nivelul de 20 de dolari/baril, ceea ce va afecta toate pieţele de materie primă.

"Considerăm că războiul preţurilor la petrol între OPEC şi Rusia a început în acest weekend. Prognozele pentru piaţa petrolului sunt mai sumbre decât în noiembrie 2014, când la fel a pornit un astfel de război, deoarece are loc o cădere semnificativă a cererii de petrol din cauza coronavirusului", scrie Bloomberg, citând raportul Goldman Sachs.

De notat că epidemia de coronavirus din China a dus, deja, la o scădere cu peste 20% a exporturilor de petrol a Rusiei pe această piaţă.  

Scăderea preţurilor la petrol a provocat deja o depreciere semnificativă a rublei ruseşti. Teama tuturor analiştilor este că lumea se îndreaptă spre o nouă recesiune ca urmare a coronavirus.

Menţionăm că preţurile la petrol de la bursele internaţionale sunt pentru contracte futures pentru luna mai 2020, dar ele oricum influenţează şi preţurile la pompă. 

Ultima ieftinire a preţurilor la benzinăriile din Moldova a avut loc acum o lună când au scăzut cu 2-3%. De atunci şi până vineri, 6 martie, cotaţiile de la bursă a petrolului au înregistrat o scădere de circa 20%, respectiv am putea să ne aşteptăm în următoarele zile la o ieftinire cu circa 10% a preţului carburanţilor pe piaţa locală.

Menţionăm că 10 zile în urmă administraţia celor mai mari trei companii petroliere de pe piaţa moldovenească (Rompetrol, Lukoil şi Petrom) au promis, la o întâlnire cu şeful statului Igor Dodon, că vor reduce cu 7-8% preţurile la motorină pentru agricultori.

Un alt efect al scăderii preţului petrolului va fi şi diminuarea spre finele anului 2020 şi a preţului gazelor importate din Rusia.Oportunitati