Fintech – o mișcare ce își face loc pe agenda marilor jucători din domeniu

shadow
Duminică, 08.03.2020 08:25   2463
Cea de-a doua ediția a „Fintech Moldova Conference 2020” a adus în discuții necesitatea creării unui ecosistem viabil dezvoltării start-upurilor fintech.

Ritmul în care evoluează serviciile financiare și cele IT nu a fost niciodată atât de alert. În epicentrul dezvoltărilor se află serviciile fintech, care în ultimii ani au înregistrat numeroase modificări și ajustări pentru ca să răspundă așteptărilor ecosistemului financiar. Este cert că și în următorii ani, acestea vor dicta evoluțiile și tendințele de pe piață, iar pentru a înregistra succesele necesare, serviciile fintech globale vor fi un mix potrivit dintre tehnologiile financiare, capitalul de investiții și reglementările riguroase.

Cele mai noi tendințe în domeniu, mișcările tectonice ale sectorului care vor defini câștigătorii și perdanții, dar și ideile fezabile de care trebuie să țină cont startup-urile tech pentru a dezvolta produse ca să fie cu un pas înaintea cerințele pieței au fost discutate la cea de-a doua ediția a „Fintech Moldova Conference 2020” desfășurată cu tema „Open Banking: de la reglementare la realitate”. Evenimentul a fost organizat de Proiectul „TEKWILL”, proiect finanțat din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și ale Suediei și implementat de Asociația Națională a Companiilor în Domeniul TIC (ATIC)

Daniel Thomson, Șeful Departamentului Creștere Economică, USAID Moldova: „USAID Moldova susține dezvoltarea industriei IT din țară și a contribuit și la crearea Centrului de Excelență în domeniul IT TEKWILL, care la rândul său a dat naștere mai multor proiecte ce au un aport considerabil pentru creșterea sustenabilă a acestui sector. Vom continua să fim un partener de încredere pentru dezvoltarea acestui sector dar și pentru că ne dorim să vedem transformări palpabile. Inovațiile în sectorul IT vor avea un impact pozitiv asupra serviciilor financiare, care vor deveni mult mai transparente, iar acest lucru va spori imaginea Moldovei ca fiind o țară atractivă și sigură pentru investițiile străine.”

Ana Chirița, Director Proiecte Strategice ATIC, Directorul Proiectului TEKWILL: „Fintech nu mai este de mult o noutate, ci este o mișcare care se propagă extrem de rapid la nivel mondial. Evoluția sectorului IT, schimbarea preferințelor pentru consumatorilor din întreaga lume, dar și necesitatea de a crea un ecosistem viabil pentru dezvoltarea startup-urilor fintech face ca acest domeniu să ocupe un loc de frunte pe agenda marilor jucători ale domeniului. „Fintech Moldova Conference 2020” este un eveniment de referință pentru comunitatea tech și a serviciilor financiare și servește drept sursă de motivație pentru dezvoltarea sectorului.”

Evenimentul a găzduit mai multe sesiune de discuții despre cele mai actuale subiecte de interes. Primul panel de discuții a avut ca temă centrală reglementări sectorului fintech și conceptul de Open Banking.

Open banking, legislația domeniului fintech și noi scheme ale fraudelor bancare

În ultimii ani, sectorul fintech a fost sub semnul reglementărilor în domeniu, considerate o adevărată revoluție pentru această industrie. Spre exemplu, Directiva privind serviciile de plată (PSD2) a Uniunii Europene alături de standardele normative din Marea Britanie – Open Banking – sunt considerate a fi un pas important pentru schimbarea la față a sectorului. Inițiativele au ca scop stimularea inovației și totodată permit schimbul de date sigur și ușor între instituțiile financiare, furnizorii terți de servicii și clienți. În regiunea est-europeană sunt înregistrate progrese la acest capitol.

În țara noastră, proiectul privind transpunerea locală a directivei europene privind plățile este în curs de elaborare.

Advertisement

Astfel, banca centrală își propune să susțină open banking-ul prin asigurarea premiselor necesare pentru inovarea pieței plăților, sporirea competitivității serviciilor de plată, îmbunătățirea experienței utilizatorilor în mediul plăților electronice, stabilirea unui cadru de reglementare neutru din punct de vedere tehnologic și fortificarea unei strategii de supraveghere.

Țările vecine însă au mers mai departe și au creat asociații ale domeniului fintech.

În România, acum 2 ani a fost fondată Romanian Fintech Association - o platformă sustenabilă de comunicare și dezvoltare. Comunitatea adună 16 companii, actori relevanți din diferite domenii ale industriei, care își propune să promoveze inovațiile tech în sectorul financiar, astfel încât produse și proiecte funcționale să ajungă la consumatorul final.

Rata medie de incluziune financiară a populației, ritmul rapid de dezvoltare a domeniului IT precum și prezența specialiștilor calificați a contribuit la crearea Asociației companiilor Fintech și a Inovațiilor și în Ucraina. Aceasta are drept scop crearea unui ecosistem fintech puternic și a unei mediu favorabil pentru dezvoltarea pieței interne a serviciilor de ultima generație. Potrivit datelor statistice, peste 70% dintre aceste companii operează exclusiv pe piața europeană, iar peste 20% își exportă produsele peste ocean.

Ratele de adoptare a serviciilor fintech în Rusia constituie 82%, cifră ce clasează țara în topul statelor privind penetrarea serviciilor fintech. Ritmul rapid de dezvoltare a generat necesitatea creării unei asociații în domeniu ce reunește reprezentanți ai celor mai mari bănci, companii de telecomunicații, de plăți și de asigurare. În ciuda suportului oferit, Rusia se confruntă cu un ecosistem fintech mai puțin dezvoltat, ceea ce a generat crearea a doar 350 de companii în domeniu. Mai mult, peste 45% din toate cheltuielile din domeniul IT sunt concentrate în Moscova, iar această inegalitate digitală poate constitui un impediment în dezvoltarea ulterioară a domeniului.

Cazurile practice ale piețelor de utilizare a Open Banking, ecosistemele digitale la nivel mondial, oportunitățile oferite de acest domeniu, dar și trendurile privind fraudele online au constituit temele celei de-a doua sesiuni de discuții din cadrul „Fintech Moldova Conference 2020”. Speakeri de talie mondială dar și reprezentanți ai startup-urilor fintech, experți dar și investitori din Marea Britanie, Rusia, România și Ucraina au venit cu câte o prezentare.

Ultimele 2 decenii au înregistrat schimbări majore privind relația consumatorului cu sistemul financiar. Deși, în prezent, avem mai multe oportunități în ce privește serviciile financiare, cu toate acestea, statisticile de pe piața Marii Britanii arată că un număr mic al populației primește sfaturi specializate. Gavin Littlejohn, antreprenor fintech, Președinte la FDATA Global din Marea Britanie a menționat că în lipsa unei consultații calificate, oamenii folosesc diferite aplicații mobile care nu fac decât să-i încurce. Iar pentru a le veni în ajutor, fost lansat Open Finance – un instrument ce le permite instituțiilor financiare să împărtășească datele clienților lor în schimb oferindu-le posibilitatea de a vedea soldurile tuturor conturilor bancare pe o singură aplicație sau platformă. Aceste evoluții au făcut ca băncile să piardă monopolul asupra datelor clienților lor, ceea ce constituie încă un catalizator pentru reformarea clasicelor soluții financiare.

Evoluția pe piața fintech a fost un sol fertil și pentru apariția unor scheme mult mai complicate pentru fraudele bancare. Unul dintre principalii dezvoltatori de soluții pentru detectarea și prevenirea atacurilor cibernetice, detectarea fraudei și protejarea proprietății intelectuale din rețeaua globală a venit și cu o prezentare despre ultimele tendințe.

Statisticile arată că aproximativ 60 de cazuri de atac ale conturilor bancare au loc după un scenariu ce presupune conversații îndelungate la telefon, perioadă în care toate informațiile personale sunt sustrase și apoi utilizate în scopuri meschine. De aceea, tot mai multe instituții bancare și companii de micro-finanțare sunt motivate să-și creeze propriile call-center-uri dedicate. Mai mult, experții au vorbit și despre modalitățile de combatere a acestora și au menționat că cea mai des întâlnită dar și cea mai periculoasă schemă pentru utilizatori este „Card Not Present”.

Istorii de succes din domeniul Fintech

Sesiunea cu numărul trei a adus pe scenă reprezentanții mai multor start-upuri de succes, ce au reușit într-o perioadă scurtă de timp să dezvolte soluții necesare consumatorilor din întreaga lume.

Una dintre acestea este aplicația Bofin ce se prezintă a fi prima piață financiară din lume, care oferă acces global la produse și servicii bancare autorizate. Prin intermediul acestei platforme, conturile bancare deschise în orice colț al lumii sunt configurate într-o singură aplicație care permite gestionarea lor cu un singur click, iar experiența de utilizare este similară cu cea a marilor magazine online de cumpărături. Și pentru a răspunde constant cerințelor pieței, băncile care au integrat această aplicație în gama lor de servicii sunt obligate să-și îmbunătățească periodic ofertele pentru a rămâne relevanți.

La nivel mondial, 95% din totalul IMM-urile se confruntă cu o serie de probleme privind accesul la surse financiare și asta pentru că băncile întâlnesc mari dificultăți privind evaluarea riscurilor acestor întreprinderi. Aceste premise au generat apariția unor startup-uri fintech care oferă credite într-o perioadă mai scurtă de timp, utilizând Inteligența Artificială pentru luarea deciziilor de acordare. Tehnologia care revoluționat peisajul fintech permite prelucrarea și analizarea unor cantități mari de date, iar în baza unor algoritmi automatizați este în măsură să analizeze tendințele și planul de rambursare dar și să dea verdictul pentru acordarea împrumutului. Cele mai relevante companii care oferă astfel de servicii sunt iFactor din România și Fagura din Republica Moldova.

Proiectul de creare a primei bănci digitale din țara noastră a fost prezentat în cadrul conferinței. Aflată la o etapă incipientă și similară ca și construcție tehnică cu aplicațiile integrate de plăți utilizate la nivel mondial, acestea presupune înglobarea mai multor platforme, o interfață prietenoasă și intuitivă, acces rapid, management și asistență la distanță precum și diferite metode pentru serviciul de confirmare a plăților.

Iar la finalul conferinței, investitorii în startup-urile tech au vorbit despre cele mai importante criterii care îi motivează să ofere bani pentru dezvoltarea unei mici afaceri. O echipă consolidată și profesionistă, o bună executarea a sarcinilor formulate, dar și un start-up construit să răspundă problemelor pieței îi fac pe mulți angels să ofere propriile resurse pentru creșterea afacerii.

„Fintech Moldova Conference 2020” s-a desfășurat cu suportul partenerilor Salt Edge, Mastercard, Group IB, EFSE, DAAC System Integrator. Partener de implementare: XY Partners.

 



Oportunitati