Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 1 – 7 februarie 2020

shadow
Duminică, 08.03.2020 08:19   409

• Judecători, autorități publice și persoane cu interese impun investitorii să plece din Republica Moldova. • Lepădarea dificilă de principalul aeroport moldovenesc. • Conflictul armat de la Nistru a lăsat Moldova fără 30% din PIB. • Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului promite să creeze ceea ce există.

În ultimii patru ani în Moldova nu a intrat nici-un investitor nou, care să construiască o fabrică. Mai mult: din cauza unor judecători, autorități publice și persoane cu interese, sunt impuși să plece din Republica Moldova și cei care au riscat să investească în trecut.

***

După mai bine de șase ani de la concesionare, Aeroportul Internațional Chișinău rămâne o întreprindere de stat sufocată în scheme. VIDEO: Lepădarea dificilă de principalul aeroport moldovenesc.

***

Cei 28 de ani de după conflictul armat de la Nistru au demonstrat că Republica Moldova și regiunea ei transnistreană nu se pot dezvolta stabil în mod separat și se impune reîntregirea economică a țării. Conflictul care a lăsat Moldova fără 30% din PIB.

***

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a anunțat despre „acceptarea propunerilor de proiect privind crearea sistemului informațional Registrul solurilor Republicii Moldova”.

Advertisement

Avem sistemul informațional „Registrul solurilor”, dar Ministerul Agriculturii nu știe de el.

***

Procurorul general a permis reținerea și audierea unui ex-guvernator și a câtorva vice-guvernatori ai Băncii Naționale a Moldovei. Cine sunt bancherii reținuți de procurori?

A se vedea detalii privind declarația Fondului Monetar Internațional și reacția BNM privind acțiunile de urmărire penală ce vizează Banca Națională a Moldovei.

***

S-au întețit zvonurile precum că a doua cea mai mare bancă din Moldova, Moldindconbank, s-ar afla în continuare sub controlul fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc. Potrivit zvonurilor, Plahotniuc ar pune la cale o tranzacție de circa 100 milioane euro cu acțiunile Moldoindconbank.

A se vedea reacția Moldindconbank la informațiile privind o potențială fraudă bancară.

***

Planul Urbanistic General al Chișinăului urmează să fie elaborat de o agenție din București. Un teolog și arhitect fără studii de arhitectură va elabora Planul Urbanistic General al Chișinăului?

***

Un proiect de modificare a Legii privind zonele economice libere prevede crearea unei Platforme Industriale Automotive. Un gigant industrial planifică să construiască două uzine în Moldova.

***
Teme:

Oportunitati