Americanii pot realiza scanarea integrată a frontierei Republicii Moldova

shadow
Duminică, 08.03.2020 07:34   1226
O companie americană are intenția de a implementa un proiect care prevede scanarea integrată a frontierei Republicii Moldova. Guvernul susține acest proiect.

Despre aceasta s-a anunțat în cadrul unei discuții a premierului Ion Chicu cu Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, și cu Marc Morelli, vicepreședintele companiei „International Business Development”.

Potrivit Guvernului, proiectul presupune investiții de câteva milioane de dolari pentru instalarea de software, dotarea posturilor vamale cu echipament modern, sisteme de scanare cargo și a automobilelor. Toată informația scanată va fi stocată într-o bază de date, în cadrul unui centru de comandă.

Menirea proiectului este de a optimiza și eficientiza maximal procedurile vamale. Prin reducerea implicării factorului uman și digitalizarea proceselor, proiectul va combate corupția, va contribui la creșterea veniturilor Serviciului Vamal și va face Moldova o țară atractivă pentru partenerii externi.

Advertisement

În prima fază, se va implementa un proiect pilot la una din cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei. Ulterior, acesta va fi extins la nivel național.

Marc Morelli a mai fost la Chișinău pentru a promova acest proiect. De exemplu în august 2018, el a fost prezentat de Ministerul Economiei, ca vicepreședinte al companiei S2Global, specializată în furnizarea de tehnologii pentru inspecția vehiculelor și a bagajelor în vamă.

Totodată atunci se afirma că odată cu implementarea de către această companie a soluțiilor ce permit sporirea securității la frontieră, "se va reduce cu 90% timpul necesar procedurilor de verificare a pasagerilor și bagajelor".

Ulterior, la finele lunii septembrie 2018, despre realizarea proiectului s-a discutat deja la New York, în cadrul întrevederii premierului de atunci Pavel Filip cu Marc Morelli.

Investitorul american își propunea atunci să dezvolte infrastructura de scanare în toate cele 10 posturi vamale din Republica Moldova, cu posibilitatea de scanare până la 100% atât pe ieșire, cât și pe intrare, pe toate categoriile de unități de transport și bunuri care sunt transportate prin frontiera de stat. 

Potrivit datelor oficiale, Serviciul Vamal poate scana maxim 50% din autocamioanele care ies din țară și până la 1% din autobuzele, microbuze și mașini. Gradul scăzut de scanare se explică prin lipsa infrastructurii necesare.Oportunitati