FMI despre urmărirea penală ce vizează fosta și actuala conducere a Băncii Naționale

shadow
Sâmbătă, 07.03.2020 08:05   2696
Reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, Volodymyr Tulin, a făcut o declarație referitor la acțiunile de urmărire penală ce vizează Banca Națională a Moldovei, efectuate în cadrul dosarului privind frauda bancară.

„Vom monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu. În acest context, va fi important de păstrat independența Băncii Naționale a Moldovei, astfel încât să fie menținut progresul obținut, prin eforturi mari pe parcursul realizării programului susținut de Fondului Monetar Internațional, în beneficiul cetățenilor. Suntem gata să susținem continuarea reformelor din Republica Moldova”, se arată în declarația reprezentantului FMI.

Bancheri implicați în frauda bancară

Amintim că în urma acțiunilor de urmărire penală de joi, 5 martie, procurorii i-au înaintat învinuirea fostului guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, căruia vineri ia fost stabilită aplicarea măsurii preventive de arest pentru 30 de zile.

În același timp, un fost și un actual viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, precum și un șef de direcție de la BNM au fost reținuți preventiv. Toți sunt bănuiți de participare la escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni comise în proporții deosebit de mari.

Potrivit Procuraturii, măsurile întreprinse "au fost condiționate de rezultatele obținute în urma unui șir de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații, analiza unui spectru larg de documentație financiară și juridică, pentru viitor fiind preconizate și alte acțiuni de urmărire penală care vor viza și alte persoane publice și cu funcții de demnitate publică implicate în frauda bancară".

Advertisement

Îngrijorarea Băncii Naționale

Pe de altă parte, BNM susține că a cooperat în măsură deplină cu organele de anchetă pe tot parcursul acestor ani, în dosarele și anchetele intentate care vizează sectorul bancar – oferind toate materialele existente, documente, specialiști, explicații etc. – și va continua să coopereze pe deplin.

Instituția își pune speranța și încrederea în derularea unei anchete profesioniste și obiective, care să identifice adevărații vinovați de frauda bancară.

În același timp, autoritatea bancară își exprimă "profunda îngrijorare față de declarațiile și acțiunile publice, care s-au multiplicat în ultima vreme și care subminează moralul angajaților instituției și capacitatea BNM de a-și exercita funcțiile în mod profesionist și independent".

Aminitim că, acum trei ani, și primul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (în perioada 1991-2009), Leonid Talmaci, a fost arestat de procurorii anticorupție.

El era învinuit de faptul că ar fi făcut parte dintr-un grup criminal organizat specializat în escrocherii în proporții deosebit de mari, cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere și abuz în serviciu.

Talmaci este acuzat că împreună cu "persoane identificate și neidentificate" ar fi sustras bani de pe conturile Moldova Agroindbank și Moldindconbank ale Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA), cauzând prejudicii în proporții deosebit de mari. Peste câteva zile Talmaci însă a fost eliberat din arest.Oportunitati