Un gigant industrial planifică să construiască două uzine în Moldova

shadow
Vineri, 06.03.2020 06:36   9866
Un proiect de modificare a Legii privind zonele economice libere prevede crearea unei Platforme Industriale Automotive, pe un teren deținut la periferia municipiului Chișinău de un institut al Academiei de Ştiințe. Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere Bălți, spune că un grup industrial cu afaceri de circa 50 miliarde de dolari ar fi gata să investească circa 50 milioane de dolari în construcția a două uzine.

Potrivit documentului promovat de Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), pentru țara noastră „este extrem de dificil de a convinge un concern internațional să construiască în în Republica Moldova o uzină pentru producția de autovehicule, însă cu siguranță este posibil de a crea o Platformă Industrială Automotive pe care să se producă componente auto de valoare adăugată”.

Două uzine din domeniul automotive

Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere Bălți, a declarat pentru Mold-street.com că duce în prezent negocieri cu investitorii și nu poate dezvălui deocamdată numele acestora.

În același timp, el a precizat că proiectul prevede construcția a două uzine: una ce va produce scaune pentru automobile, iar a doua – diferente componente pentru automobile.

„E vorba de o investiție de circa 50 milioane de dolari în două uzine cu suprafețe de 10.000 metri pătrați fiecare și crearea a circa 3.000 de locuri de muncă”, a declarat administratorul.

Platformă industrială pe terenul Academiei

Terenul propus pentru dezvoltarea acestei platforme este administrat de Institutul de Protecție a Plantelor și Agricultura Ecologică al Academiei de Ştiințe (IPPAE), care însă are dificultăți în gestionarea și întreținerea suprafețelor ce au rămas încă din epoca sovietică.

Advertisement

Ministerul Economiei spune că Institutul va rămâne pe loc și va dispune de spații suficiente pentru activitatea sa.

În consecință, MEI propune ca terenul să fie transmis în administrarea ZEL Bălți. 

Concomitent cu dezvoltarea și reutilarea Platformei Industriale Automotive, ZEL Bălți planifică să lanseze și un program de Master cu genericul „Concepția și porducția asistată de computer în inginerie mecanică” (M.Sc.CAME), împreună cu RWTH Aachen, Germania (una dintre cele mai renumite universități tehnice din Germania, cu 260 de institute și peste 300 de laboratoare de cercetări), în colaborare cu Universitățile din Bălți, Chișinău și Cahul.

Astfel,  prin intermediul acestei rețele ar putea fi pregătite cadrele inginerești necesare pentru viitoarea Platformă Industrială Automotive. Potrivit MEI crearea Platformei Industriale Automotive este justificată și în studiul de fezabilitate privind crearea Parcului de Inovare, Cercetare și Dezvoltare în Inginerie.

Potrivit Conceptului de creare a platformelor industriale multifuncționale, prezentat anterior de Marin Ciobanu, administratorul ZEL Bălți, astfel de platforme ar putea fi create în 16 raioane, iar costul estimativ al uneia se ridică la circa 10 milioane de euro.

Menționăm că dezvoltarea platformelor industriale multifuncționale este prevăzută și de Strategia de dezvoltare a industriei pentru anii 2019-2030, elaborată de o echipă experți internaționali, inclusiv din Moldova, care are o abordare nouă a lucrurilor pentru „a scoate din comă industria moldovenească”.

În anii de independență, Republica Moldova a cunoscut un amplu proces de dezindustrializare, iar cota industriei în PIB a scăzut de la circa 40% în 1990 la mai puțin de 15% în ultimii ani, arată datele oficiale.

Menționăm că, în cei 10 ani de activitate, Zona Economică Liberă Bălți a reușit să atragă investiții de peste 200 milioane de dolari, ce au permis crearea a peste 11.400 de locuri noi de muncă la fabrici dezvoltate de producători mondiali precum Draxelmaier, Gebauer sau Sumitomo. 

Anul trecut companiile ce activează în cadrul Zonei Economice Libere Bălți au exportat producție industrailă de circa 8 miliarde de lei.Oportunitati