Un teolog și arhitect fără studii de Arhitectură va elabora Planul Urbanistic General al Chișinăului

shadow
Vineri, 06.03.2020 04:17   6915
Planul Urbanistic General al Chișinăului urmează să fie elaborat de o agenție din București - „Asociația-Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă”. Aceasta e condusă de omul de afaceri Virgil Profeanu, care se declară arhitect, fără a avea studii și licență în arhitectură.

Agenția se oferă să presteze gratuit servicii, în valoare de 500.000 euro sau  circa 10 milioane de lei, cu condiția că păstrează titlul de autor. Inițiativa promovată intens de primarul general Chișinău, socialistul Ion Ceban, însă, nu a fost susținută de toți consilierii.

Primarul promite monitorizarea proiectului

Potrivit lui, ar fi regretabil ca municipalitatea să nu profite de intențiile asociației de la București, în contextul în care până în prezent nu este un astfel de plan.

„Ieri am avut o discuție amplă cu reprezentantul asociației respective. Așa-dar am ajuns la concluzia că în grupul de lucru, care va fi format, vor fi incluși și specialiști din Republica Moldova, dar și din alte țări, pentru a avea o analiză amplă”, a declarat Ceban la începutul ședinței de Consiliului Municipal Chișinău (CMC).

Edilul a mai spus că își propune ca până la sfârșitul lunii martie să fie creat un consorțiu internațional și grup de supraveghere de elaborare a Strategiei de dezvoltarea a municipiului și PUG. Trimestrial vor fi raportate la CMC progresele cu privire la elaborarea acestor documente, iar Primăria Chișinău își rezervă dreptul pentru documentația legată de securitatea și ordinea publică.

„Iată de ce am decis astăzi să venim în fața dvs să solicităm susținere pentru proiectul cu privire la oferirea donației de către partea română", a adăugat edilul.

Advertisement

Teologul, ajuns tenor și arhitect

Asociația care a făcut oferta are însă un trecut destul de suspect, iar în spatele ei se află un dezvoltator imobiliar de la București, controlat de Virgil Profeanu, patronul SC Vego Concept Engineering SRL din București.

Potrivit unei investigații a ziarului Libertatea, Profeanu "capătă planuri urbanistice pe bandă rulantă, dar nu este recunoscut drept arhitect de Ordinul Arhitecților din România".

"Deși este tenor și teolog la bază, Virgil Profeanu se prezintă drept un excelent manager în urbanism și a pus mâna pe mai multe Planuri Urbanistice Zonale – sectorul 4, sectorul 6, sectorul 1. În desfășurare are și Planul Urbanistic General pentru Popești-Leordeni (București n.r.). Firma sa lucrează la PUZ cu alte trei companii și toate patru au contracte cu dezvoltatori", potrivit publicației.

Arhitectul român Mihai Munteanu, care a studiat PUZ-uri făcute de Vego pentru sectoarele 4 și 6 din București, susține că "sunt de o calitate îndoielnică".

"Cea mai mare problemă e faptul că acest PUZ nu e inițiat și plătit de administrația locală, așa cum zice legea. În acest caz e o asociație privată și firma e a aceluiași proprietar. Până acum nu a fost prezentată o temă, motivațiile pentru care o zonă se densifică. Nimic nu e făcut bine, sunt câteva cuvinte, nu există o temă de proiectare”, potrivit arhitectului citat de Libertatea.

Asupra acestui detaliu au atras atenția și unii consilieri municipali. Fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a declarat că aprobarea proiectului este o infracțiune.

„Toată presa din România scrie că acest SRL lucrează mână în mână cu fel de fel de dezvoltatori imobiliar și lucrează în interesul lor, pentru a construi fel de fel de imobile unde au ei interes. Asta se numește corupție, stimați colegi, și dacă acest proiect va fi aprobal, Partidul Liberal și Mișcarea Unirea va sesiza Procuratura”, a spus Chirtoacă.

În apărarea sa, Virgil Profeanu a declarat anterior că pretinsul conflict de interese care se creează „este o pură speculație lansată în spațiul public, fără argumente concrete, doar pentru a discredita un demers de bună-credință”.

În cele din urmă, proiectul de bază a fost aprobat cu voturile consilierilor socialiști și ale aliaților lor.

Actualul Plan Urbanistic General (PUG) al orașului Chișinău și Planul de amenajare a teritoriului municipiului au fost aprobate, încă în martie 2007.



Oportunitati