Cincilei - reținut, iar Drăguțanu din bănuit a ajuns învinuit în dosarul furtul miliardului

shadow
Joi, 05.03.2020 17:21   3040
Procuratura Anticorupție a desfășurat, pe parcursul zilei de joi, 5 martie, o serie de acțiuni de urmărire penală la sediul Băncii Naționale a Moldovei.

Potrivit Procuraturii Generale, acțiunile procesual-penale au avut loc în contextul investigării dosarului privind frauda bancară și s-au soldat cu reținerea preventivă a 3 persoane.

E vorba de actualul viceguvernator Aureliu Cincilei și fostul viceguvernator Emma Tăbârță, precum și Ion Ropot, șef de direcție de la BNM. 

Aceștia sunt bănuți de participare la escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni comise în proporții deosebit de mari.

Tot în cadrul acestei cauze penale, procurorii i-au înaintat învinuirea și fostului Guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, în privința căruia urmează a fi soluționată chestiunea privind aplicarea măsurii preventive.

Măsurile întreprinse de procurori au fost condiționate de rezultatele obținute în urma unui șir de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații, analiza unui spectru larg de documentație financiară și juridică, pentru viitor fiind preconizate și alte acțiuni de urmărire penală care vor viza și alte persoane publice și cu funcții de demnitate publică implicate în frauda bancară. 

Într-un comunicat de presă, BNM susține că a cooperat în măsură deplină cu organele de anchetă pe tot parcursul acestor ani, în dosarele și anchetele intentate care vizează sectorul bancar – oferind toate materialele existente, documente, specialiști, explicații etc.

Advertisement

– și va continua să coopereze pe deplin.

"Ne punem speranța și încrederea în derularea unei anchete profesioniste și obiective, care să identifice adevărații vinovați de frauda bancară. În același timp, mizăm ca acțiunile de investigație să nu afecteze capacitatea BNM de a-și îndeplini atribuțiile de supraveghere.

Totodată, BNM își exprimă profunda îngrijorare față de declarațiile și acțiunile publice care s-au multiplicat în ultima vreme și care subminează moralul angajaților instituției și capacitatea BNM de a-și exercita funcțiile în mod profesionist și independent.

Răspunzând la interesul sporit din partea presei referitor la angajații vizați în acțiunile de astăzi, comunicăm că acești colegi au dat dovadă de profesionalism și dedicație, participând activ la reformarea sectorului bancar, proces de anvergură susținut de partenerii externi ai Republicii Moldova", potrivit BNM. Oportunitati