Cine sunt bancherii reținuți de procurori

shadow
Joi, 05.03.2020 12:13   3031
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și audierea a patru persoane: ex-guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) Dorin Drăguțanu, ex-viceguvernatoarea Emma Tăbârță și actualii viceguvernatori ai BNM Aureliu Cincilei și Ion Sturzu.

UPDATE: 13.50 Ei toți ar fi fost implicați în frauda bancară. Stoianoglo a precizat că este sigur că BNM ar fi fost implicată direct în frauda bancară. Totodată, el spus că acțiunile au fost pregătite de mai mult timp și a respins presupunerile că aceste acțiuni ar fi fost coordonate politic.

Spălare de bani în proporții deosebit de mari 

Menționăm că Dorin Draguțanu este bănuit pentru infracțiuni de spălare de bani în proporții deosebit de mari de un grup criminal organizat sau de o organizație criminală.

Amintim că, pe 12 decembrie 2019, procurorii anticorupție au desfășurat acțiuni la domiciliile unor foști șefi de la Victoriabank, precum și la fostul Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

În luna octombrie 2019, în mediul bancar, dar și în culoarele de la Parlament și Guvern se vehicula că vor fi revocați doi viceguvernatori ai BNM, Ion Sturzu și Aureliu Cincilei, iar măsura ar fi pentru că au activat în perioada când a avut loc frauda bancară și nu au luat măsurile necesare pentru a o preveni și investiga. 

Reacția Băncii Naționale

În legătură cu acțiunile de anchetă derulate astăzi la sediul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), instituția comunică următoarele:

"BNM a cooperat în măsură deplină cu organele de anchetă pe tot parcursul acestor ani, în dosarele și anchetele intentate care vizează sectorul bancar – oferind toate materialele existente, documente, specialiști, explicații etc.

Advertisement

– și va continua să coopereze pe deplin.

Ne punem speranța și încrederea în derularea unei anchete profesioniste și obiective, care să identifice adevărații vinovați de frauda bancară. În același timp, mizăm ca acțiunile de investigație să nu afecteze capacitatea BNM de a-și îndeplini atribuțiile de supraveghere.

Totodată, BNM își exprimă profunda îngrijorare față de declarațiile și acțiunile publice, care s-au multiplicat în ultima vreme și care subminează moralul angajaților instituției și capacitatea BNM de a-și exercita funcțiile în mod profesionist și independent.

Răspunzând la interesul sporit din partea presei referitor la angajații vizați în acțiunile de astăzi, comunicăm că acești colegi au dat dovadă de profesionalism și dedicație, participând activ la reformarea sectorului bancar, proces de anvergură susținut de partenerii externi ai Republicii Moldova".Oportunitati