Cine controlează a doua cea mai mare bancă din Moldova

shadow
Marţi, 03.03.2020 10:20   9999
În ultimele zile s-au întețit zvonurile precum că a doua cea mai mare bancă din Moldova, Moldindconbank, s-ar afla în continuare sub controlul fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc. Mai mult! Ultimul ar pune la cale o tranzacție de circa 100 milioane euro cu acțiunile Moldoindconbank.

Mai întâi Veaceslav Platon, condamnat la pușcărie pentru un termen de 18 ani, a declarat într-un interviu pentru Jurnal TV că Vladimir Plahotniuc ar controla în continuare circa 65% din sistemul bancar moldovenesc, inclusiv cele mai mari două bănci: Moldova-Agroindbank și Moldindconbank. Totodată, el nu exclude că și a treia bancă - Victoriabank se află sub controlul oligarhului fugar în SUA.

100 milioane de euro

Peste câteva zile, într-un live pe Facebook, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat deja că după ce a fugit din țară Vlad Plahotniuc a încercat să vândă Moldindconbank, dar nimeni nu vrea să o cumpere, iar acum pregătește o altă operațiune.

"Unii, din cauza situației politice instabile din țară, iar alții pentru că odată ieșit din închisoare, Platon și-ar putea dori să o recupereze. Așa că în următoarele zile se va încerca să se scoată 100 de milioane de euro, bani care vor ajunge prin fonduri străine.

Advertisement

Mai târziu aceste fonduri o să-și sisteze activitatea, iar recuperarea banilor va fi pusă din nou pe spatele nostru”, a declarat primarul de Bălți și a îndemnat instituțiile responsabile să împiedice operațiunea.

“Fac un apel la Banca Națională, CNA, Procuratura Generală, prim-ministru. Băieți, să nu spuneți că nu ați știut. Banca Națională e obligată să declanșeze procedura de supraveghere pentru a nu permite scoaterea celor 100 de milioane de euro”, a încheiat Usatîi.

Banca Națională a Moldovei deocamdată nu a comentat informațiile vehiculate de politician.

Cine este acționarul principal al Moldindonbank

În același timp reprezentanții Moldindconbank susțin că informațiile privind faptul că banca este controlată de Plahotniuc sunt eronate, iar acționarul majoritar grupul Doverie din Bulgaria există de 30 de ani și este o companie cu tradiții, care este cotată la Bursa de la Sofia. Totodată, cei de la Moldindconbank spun că instituția va veni cu comentarii suplimentare.

Pachetul majoritar de acțiuni de 77,6% al Moldindconbank este deținut în prezent de Doverie-Invest din Bulgaria și a fost procurat în anul 2019. Bulgarii au cumpărat, mai întâi de la Agenția Proprietății Publice, pachetul de 63,9%, deținut anterior de Veaceslav Platon prin intermediul unor companii și persoane interpuse. Ulterior Doverie și-a majorat participația.

Doverie-Invest din Bulgaria a fost creată în decembrie 2018 de către grupul bulgar Doverie United Holding AD. Acționarii principali ai holdingului sunt Sopharma AD - 32,82% și Telekomplet AD - 6,92%, companii afiliate milionarului bulgar Ognyan Donev și lui Radosvet Krumov Radev, un fost șef din cadrul Securității din Bulgaria.

De notat că documente din cadrul unei anchete desfășurate de procurorii din Rusia, citate într-o investigație jurnalistică, arată că Moldindconbank ar fi fost controlată și în trecut de Vladimir Plahotniuc și nu de Veaceslav Platon.Oportunitati