Interconectarea energetică cu România: 221 milioane euro nu pot fi accesați fără garanția statului

shadow
Luni, 02.03.2020 05:14   2006
Două credite a câte 80 milioane de euro fiecare și alte două în valoare totală de 61 milioane euro nu pot fi accesate de întreprinderea de stat Moldelectrica, dacă Parlamentul nu votează un proiect de lege prin care garantarea rambursării banilor va fi pusă pe seama Ministerului Finanțelor.

Astfel, Ministerul Economiei și Infrastructurii propune ca prin derogare de la prevederile art.29 alin.(4) din Legea cu privire la datoria sectorului public, garanțiile de stat și recreditarea de stat, Parlamentul să scutească Moldelectrica de obligația garantării rambursării împrumuturilor recreditate de către Ministerul Finanțelor în vederea realizării proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România - Faza I.

Credite de 220 milioane euro pentru intreconexiunea energetică

E vorba de linii de creditare în valoare de peste 220 milioane euro, inclusiv câte 80 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI) și 61 milioane de euro de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID).

Banii sunt destinați pentru construcția unor noi linii de interconexiune cu România, conectarea la sistemul ENTSO-E și consolidarea rețelei interne de transport al energiei electrice.

Menționăm că, potrivit legislației în vigoare, Ministerul Finanțelor este unicul organ împuternicit cu administrarea mijloacelor financiare obținute din împrumuturile de stat externe care pot fi recreditate pentru realizarea proiectelor și a programelor de dezvoltare. 

Astfel, la încheierea Contractelor de recreditare a împrumuturilor destinate realizării proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România Faza I, Ministerul Finanțelor a solicitat întreprinderii de stat Moldelectrica să garanteze rambursarea împrumutului prin semnarea unor contracte de gaj. 

De ce Moldelectrica nu are ce pune gaj

Moldelectrica, însă, nu are active pentru a le pune gaj.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Comerț extern și datoriile  

Advertisement

Oportunitati