Avem sistemul informațional - Registrul solurilor, dar Ministerul Agriculturii nu știe de el [SONDAJ]

shadow
Duminică, 01.03.2020 07:18   1524
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) anunță că în cadrul ședinței unei comisii "s-a decis, acceptarea propunerilor de proiect privind crearea sistemului informațional Registrul solurilor Republicii Moldova, împreună cu Agenția de Guvernare Electronică".

E vorba de Comisia de selectare a obiectelor și mijloacelor financiare necesare pentru realizarea Planului de acțiuni privind implementarea Programului de conservare și sporire a fertilității solurilor.

Sistemul este, dar nu se alocă bani pentru dezvoltarea lui

În cadrul ședinței din 27 februarie 2020 s-au examinat și propunerile Agenției Relații Funciare și Cadastru (ARFC) pentru nouă obiecte de îmbunătățiri funciare și alocarea mijloacelor financiare pentru crearea Sistemului informațional „Registrul solurilor Republicii Moldova”.

Comunicatul Ministerului Agriculturii pare însă rupt de realitate. Or în Moldova există deja de aproximativ doi ani, Sistemul informațional „Registrul solurilor Republicii Moldova”, concepția de creare a căruia a fost adoptată încă în decembrie 2014, de Guvernul Leancă.

Așa arată portalul Sistemului Informațional Registrul Solurilor

 

În 2018 a fost organizată și o licitație publică pentru crearea acestui sistem, ea fiind câștigată de Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului (IPOT), care lucra deja la acest sistem. 

Mai mult! Chiar Agenția Relații Funciare și Cadastru anunță atât în raportul pentru 2018, cât și în raportul său pentru anul 2019 că sistemul este funcțional în proporție de 100%.

Advertisement

Extras din raportul de activitate al Agenției Relații Funciare și Cadastru pentru anul 2018

E adevărat că în raportul pentru 2019, Agenția precizează că pentru dezvoltarea sistemului informațional Registrul solurilor "pentru anul 2019 erau necesare circa 1.600.000 lei, în baza devizului elaborat".

Banii însă așa-și nu au fost alocați pentru că nu a fost aprobată "Lista obiectelor și mijloacelor financiare necesare pentru realizarea Planului de acțiuni privind implementarea Programului de conservare și sporire a fertilității solurilor pentru anii 2011-2020, conform pct. 4 al HG nr. 626/2011, ARFC s-a aflat în imposibilitatea de a contracta executarea lucrărilor în cauză".

Pentru anul 2020, Agenția Relații Funciare și Cadastru a planificat lucrări de întreținere și dezvoltare a baze de date a acestui sistem informațional. 

De ce e nevoie de un astfel de sistem informațional

Menționăm că potrivit concepției adoptate de Guvernul Leancă în decembrie 2014, Sistemul informațional „Registrul solurilor Republicii Moldova” soluționează, la un nivel avansat, următoarele probleme:

  • reglementarea datelor care determină starea învelișului de sol;
  • crearea bazei de date despre indicii și parametrii principali ai solului, valoarea și bonitatea lui;
  • prezentarea informației consumatorilor.

Totodată el asigură acumularea și administrarea informației privind resursele de sol într-un spațiu informațional unic; susținerea informațională a pieței imobiliare; oferirea informației privind bonitatea solului în scopul impozitării; baza informațională pentru diferite sisteme geoinformaționale; garanții pentru participarea țării noastre la proiecte comune de dezvoltare economică și siguranță a investițiilor.Oportunitati