Străinii vor suplini deficitul de forță de muncă cu care se confruntă Moldova

shadow
Sâmbătă, 29.02.2020 05:49   2678
În ultimii cinci ani se atestă o creștere, cu 15.000 -16.000 pe an, a numărului persoanelor care pleacă la muncă în afara țării pe o perioadă mai mare de 3 ani. Așa arată datele Poliției de frontieră, prezentate de Biroul de Migrație și Azil (BMA) în cadrul unei ședințe a Consiliului Economic.

Aceleași date mai arată că persoanele care au plecat, cu mulți ani în urmă din țară, nu se mai întorc acasă, luând cu ei și rudele din Moldova pentru reîntregirea familiei.

Potrivit secretariatului Consiliului Economic de pe lângă Prim-Ministru, implementarea politicilor de atragere în țară a concetățenilor plecați sau implementarea politicilor de reangajare a acestora, devine tot mai dificilă. De aceea, statul se gândește la metode noi care ar diminua deficitul de forță de muncă calificată și necalificată cu care se confruntă Republica Moldova.

O soluție ar fi facilitarea și mai substanțială a procedurilor de obținere a permiselor de ședere pentru lucrătorii migranți.

Pentru aceasta Biroul de Migrație și Azil propune excluderea obligației de autentificare notarială a contractului de locațiune a spațiului locativ în care va sta străinul.

Advertisement

Astfel, întreprinderea angajatoare va reduce cheltuielile, ne mai fiind nevoită să achite între 150-400 de lei autentificarea pentru fiecare angajat.

BMA mai propune excluderea prezentării asigurării medicale obligatorii la prelungirea dreptului de ședere provizorie, deoarece acest risc este oricum acoperit de angajator în mod obligatoriu.

Reprezentanții comunității de afaceri au discutat și alte posibilități de modificare a cadrului normativ, în vederea facilitării accesului pe piața muncii din Moldova a cetățenilor străini.

Pe parcursul ultimilor 3 ani, Moldova a întreprins un șir de măsuri în scopul facilitării obținerii permiselor de muncă și de ședere pentru străini. S-a redus numărul de acte și timpul de acordare a permiselor de ședere. Costul vizelor pentru Moldova a fost redus la 40 de euro. Dar a fost sporită și responsabilitatea angajatorului pentru străinul invitat la muncă în Republica Moldova, astfel prevenindu-se pe viitor crearea unor canale de migrație ilegală pentru străinii din țările cu risc sporit de migrație.

În consecință, în 2019 numărul străinilor care au imigrat în Moldova în scop de muncă a crescut cu 76% (1.946 persoane), față de anul 2018 (1.103), arată datele BMA.

În prezent, în Republica Moldova se află 20.000 de străini cu drept de ședere. 36% din aceștia sunt angajați în câmpul muncii. Cei mai mulți sunt din Ucraina, Federația Rusă, Turcia, Italia și Germania. Anual în Moldova vin circa 100.000 de cetățeni străini în scopuri turistice.

 Oportunitati