Cum sunt protejați investitorii. Au construit o fabrică, iar acum sunt obligați să o evacueze

shadow
Luni, 02.03.2020 09:40   5546
În ultimii patru ani în Moldova nu a intrat nici-un investitor nou, care să construiască o fabrică. Mai mult – din cauza unor judecători, autorități publice și persoane cu interese, sunt impuși să plece și cei care au riscat să investească în trecut.

Pe 3 martie 2020, ora 13.00, urmează să înceapă procedura de executare silită, prin care compania TB Fruit SRL trebuie să fie evacuată de pe teritoriul Parcului Industrial Edineţ, în baza unei decizii de judecată definitive.

Evacuarea unei fabrici

Aceasta se va întâmpla, dacă până atunci TB Fruit nu execută benevol verdictul instanţei de judecată. Ţinând cont de faptul că e vorba despre o fabrică de producere a sucurilor concentrate, decizia irevocabilă a instanţei şi titlul executoriu semnifica evacuarea fabricii cu tot cu utilajele.

„Conform legislaţiei aşa ar urma să se întâmple”, ne explică executorul judecătoresc Oleg Romah.

Copia titlului de executare.

În condiţiile în care investițiile în fabrici și uzine în Republica Moldova pot fi numărate pe degete, iar investitorii nu dau năvală, mai ales în raioane, această decizie pare una absurdă. Însă aceasta e realitatea.

Hărţuiala prin instanţe

Ce s-a întâmplat, de fapt? Mold-Street.com a aflat că în septembrie 2013, în cadrul unui tender organizat de Ministerul Economiei, au fost selectate trei companii care urmau să devină rezidente ale Parcului Industrial Edineț, unde trebuiau să construiască fiecare câte o fabrică de sucuri: Natur Bravo și Orhei-Vit din Moldova și TB Fruit din Ucraina.

Compania ucraineană a fost, însă, singura care a început și a finalizat lucrările de construcție a unei fabrici de producere a concentratelor de sucuri din mere. Este adevărat că, din cauza crizei și mai ales războiului din estul Ucrainei, TB Fruit a fost nevoită să amâne cu un an realizarea proiectului.

Intrarea unui nou concurent pe piaţă a fost întâmpinată cu reticenţă de companiile locale. Or, după apariţia unui nou procesator, preţul de achiziţie a merelor de la proprietarii de livezi a crescut semnificativ: de la 50-60 de bani kilogramul în anul 2014, la 3-4 lei în 2015, ca apoi să oscileze între 2,3-2,5 lei pentru un kilogram.

Altfel spus, după apariţia fabricii TB Fruit şi procesatorii locali au fost nevoiţi să dea un preţ mai mare pe merele colectate de la agricultori.

În consecinţă, prin intermediul Asociației Producătorilor de Conserve „Speranța-Con”, întreprinderile de procesare au acuzat autorităţile că au oferit ilegal anumite facilităţi (teren şi infrastructură creată pe cheltuiala statului) şi au cerut anularea atât a concursului pentru selectarea rezidenților şi a proiectelor investiționale pentru Parcul industrial Edineţ, cât şi a procesului verbal de recepţie finală din 29 septembrie 2015 a fabricii de sucuri concentrate din Edineţ.

Drept motiv au fost invocate încălcări ale Legii cu privire la parcurile industriale şi ale altor acte normative. Au fost iniţiate câteva litigii care au durat câţiva ani, iar pe 12 mai 2017 Curtea de Apel Bălţi a decis evacuarea fabricii de sucuri concentrate din Edineţ, decizie menţinută la finele anului 2017 şi de Curtea Supremă de Justiţie.

Advertisement

Soluţia – un nou concurs

Deocamdată, fabrica activează. Oleh Zhyhaylo, directorul TB Fruit SRL, spune că întreprinderea şi acum achiziţionează mere de la producători locali, pe care le procesează. E vorba, în special, de merele scoase de la păstrare din frigidere şi care nu pot fi exportate sau comercializate pe piaţa internă.

„Noi sperăm că până la urmă totul se va termina cu bine şi nu se va recurge la astfel de măsuri. Dar pot să vă spun că această hărţuială în instanţe ne ia mult timp şi multe resurse”, spune managerul.

Optimismul lui se bazează şi pe faptul că pe 6 august 2019 administratorul Parcului Industrial Edineţ, firma Eco Garant SRL, a desfășurat un nou concurs pentru selectarea rezidenților şi a proiectelor investiționale pentru Parcul industrial Edineţ. În consecinţă, pe 9 august 2019, între Eco Garant şi TB Fruit a fost semnat un nou contract privind desfășurarea activității de antreprenoriat în cadrul Parcului industrial Edineţ, iar pe 16 august 2019 – un contract de arendă a terenurilor, locaţiune a activelor şi prestare a serviciilor.

Altfel spus, situaţia juridică din momentul eliberării titlului executoriu s-a modificat esenţial. În consecinţă, întreprinderea a solicitat Curţii de Apel explicarea modalității de executare a deciziei din 12 mai 2017 prin care s-a decis evacuarea fabricii.

Pe 26 septembrie 2019, colegiul civil al Curţii de Apel Bălţi a respins cererea TB Fruit, considerând că „dispozitivul deciziei este explicit și clar și careva explicații la modul de executare a acesteia nu sunt necesare, ori evacuarea înseamnă scoaterea TB Fruit SRL în afara Parcului Industrial Edineț”.

Totodată, instanţa constata că procedura de executare a deciziei din 12 mai 2017 nu a fost iniţiată imediat, dar cu întârziere, abia pe 14 august 2019. Adică după desfășurarea unui nou concurs pentru selectarea rezidenților și a proiectelor investiționale pentru Parcului Industrial Edineț şi semnarea contractelor noi cu TB Fruit.

„Respectiv, în urma acestor evenimente, aparent pare că aflarea TB Fruit SRL pe teritoriul Parcului Industrial Edineț poartă un caracter legal, iar în condițiile acestea, urmează executorul judecătoresc să decidă la îndeplinirea obligațiilor sale privind executarea titlului executoriu în condițiile Codului de executare. Or, intervenirea colegiului civil în explicarea executării deciziei Curții de Apel Bălți din data de 12.05.2017, fără a modifica cuprinsul deciziei, este inadmisibilă”, se arată în încheierea Curţii de Apel, menţinută şi de CSJ.

Controale de la Fisc și ecologie

Mai adăugăm că, în afară de hărțuiala în instanțe, compania a fost supusă mai multor controale, iar Fiscul a acuzat TB Fruit de încălcarea legislației fiscale și a emis o decizie prin care a obligat-o la plata a circa 12 milioane lei, impozite și amenzi. Instanța de fond a anulat însă aceste sancțiuni. 

Au existat și acuzații de poluarea mediului prin deversarea deșeurilor de la procesarea merelor.

Un control efectuat de o comisie a Inspectoratului pentru Protecția Mediului a depistat câteva încălcări minore, impunând compania la o amendă de 300 unități convenționale și cerințe ca să obțină autorizație de folosință specială a apei, autorizație de emisii a substanțelor nocive și să creeze condiții pentru separarea deșeurilor de hârtie, sticlei, metalului și plasticului.

Ce va fi cu investiţiile de milioane

În consecinţă, incertitudinea din jurul fabricii se menţine, chiar dacă totul rămâne la discreţia executorului.

Am încercat să aflăm de la Anatol Usatâi, ministrul Economiei și Infrastructurii ce va fi mai departe cu această întreprindere. Oficialul, însă, spune că nu știe nimic despre situația creată, dar a promis că se va documenta și apoi va decide ce se poate de făcut.

De notat că, până la finele anului 2019, TB Fruit a efectuat investiţii de peste 300 milioane lei (angajamentele iniţiale au fost de 350 milioane lei), creând aproape 160 de locuri de muncă. Întreprinderea are o capacitate de procesare de aproape 45.000 de tone pe an sau circa 1.500 de tone pe zi.

În perspectivă, întreprinderea planifica să aducă noi investiţii de circa 12,5 milioane de euro, pentru achiziția și instalarea unor linii de extragere a sucului concentrat din fructele cu sâmburi, ceea ce va permite crearea a 140 de locuri noi de muncă.

Totodată capacitatea de procesare a fabricii ar putea ajunge la 150.000 de tone de mere, cu condiţia că fabrica va continua să funcţioneze.

Profil: TB Fruit SRL  companie ce face parte din grupul TB Fruit al omului de afaceri ucrainean Taras Barșiovski:
A fost fondată pe 6 septembrie 2013
Adresă juridică: Edineţ, str. Moroşanu Nicolae, 6
Asociat: Avantika Consulting Limited din Cipru (100,00%) 
Administrator: Oleh Zhyhaylo
Active: 2018 - 500,44 milioane lei
Cifră de afaceri: 2018 – 138,34 milioane lei; 2017 – 447,2 milioane lei
Profit: 2018 - 27,6 milioane lei; 2017 – 41,4 milioane lei

***

 

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati