După moratoriu, programul cetățenie pe bani trebuie abrogat, recomandă SIS

shadow
Vineri, 28.02.2020 09:31   877
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) propune ca după noul moratoriu asupra programului cetățeniei prin investiții, ce urmează a fi extins până la 1 ianuarie 2021, acesta să fie abrogat complet. Deputații susțin o astfel de soluție.

Guvernul a aprobat, deja, instituirea unui nou moratoriu asupra programului cetățeniei prin investiții, până la 1 ianuarie 2021, iar în ședința de vineri, 28 februarie, proiectul urmează să fie examinat de Parlament.

Factorul occidental

Proiectul prevede că cererile, depuse până la data intrării în vigoare a acestui moratoriu, vor fi examinate. Totodată, termenul contractelor agenților acreditați în cadrul programului de dobândire a cetățeniei prin investiție, semnate pentru anul 2019, se va prelungi până la expirarea moratoriului.

Majoritatea instituțiilor implicate în program au susținut extinderea moratoriului, inclusiv Ministerul Economiei și Agenția Servicii Publice, care este una dintre instituțiile responsabile direct de acest proiect.

Serviciul de Informații și Securitate a mers mai departe și, în avizul la proiectul examinat de Guvern și de Parlament, consideră oportună abrogarea acestui program.

"După expirarea perioadei respective, considerăm oportună abrogarea definitivă a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție, reieșind atât din riscurile aferente procesului de verificare a solicitanților, dar în special, ținând cont de riscurile pe dimensiunea externă – poziții negative ale factorului occidental (față de proces) și condiționări ale partenerilor de dezvoltare la capitol suport financiar, prin prisma abrogării cetățeniei prin investiții", scrie în avizul său SIS.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Legislația și reglementările   Corupția  

Advertisement

Oportunitati