După moratoriu, programul cetățenie pe bani trebuie abrogat, recomandă SIS

shadow
Vineri, 28.02.2020 09:31   638
Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) propune ca după noul moratoriu asupra programului cetățeniei prin investiții, ce urmează a fi extins până la 1 ianuarie 2021, acesta să fie abrogat complet. Deputaţii susţin o astfel de soluţie.

Guvernul a aprobat, deja, instituirea unui nou moratoriu asupra programului cetățeniei prin investiții, până la 1 ianuarie 2021, iar în şedinţa de vineri, 28 februarie, proiectul urmează să fie examinat de Parlament.

Factorul occidental

Proiectul prevede că cererile, depuse până la data intrării în vigoare a acestui moratoriu, vor fi examinate. Totodată, termenul contractelor agenților acreditați în cadrul programului de dobândire a cetățeniei prin investiție, semnate pentru anul 2019, se va prelungi până la expirarea moratoriului.

Majoritatea instituţiilor implicate în program au susţinut extinderea moratoriului, inclusiv Ministerul Economiei şi Agenţia Servicii Publice, care este una dintre instituţiile responsabile direct de acest proiect.

Serviciul de Informaţii şi Securitate a mers mai departe şi, în avizul la proiectul examinat de Guvern şi de Parlament, consideră oportună abrogarea acestui program.

"După expirarea perioadei respective, considerăm oportună abrogarea definitivă a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție, reieșind atât din riscurile aferente procesului de verificare a solicitanților, dar în special, ținând cont de riscurile pe dimensiunea externă – poziții negative ale factorului occidental (față de proces) și condiționări ale partenerilor de dezvoltare la capitol suport financiar, prin prisma abrogării cetăţeniei prin investiţii", scrie în avizul său SIS.

Advertisement

Propunerea făcută de SIS a fost acceptată şi de către comisia specializată a Parlamentului.

În avizul său, şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene atrage atenţia la riscurile ce vin din partea acestui program în relaţia cu Uniunea Europeană şi în contextul regimului fără vize de care beneficiază cetăţenii Republicii Moldova, sugerând astfel că există riscul apariţiei unor probleme la acest capitol.

"Chestiunea anulării programului a fost inclusă de către UE în lista acţiunilor pe termen scurt, necesare pentru avansarea relaţiilor RM-UE", susţine Ministerul Afacerilor Externe. 

Menționăm că moratoriul instituit în 2019, a expirat pe 20 februarie 2020.  Anterior şeful Executivului a avertizat că, în cazul în care programul va fi anulat, statul riscă să plătească despăgubiri foarte mari. Premierul nu a dat o cifră exactă, dar a menționat că în 2019 se vehicula că despăgubirile s-ar putea ridica la 3,5 milioane de euro.

Scopurile reale ale programului

Într-un interviu pentru Mold-street.com, Paddy Blewer, Directorul departamentului Relații cu Publicul al companiei Henley & Partners, companie-partener al Guvernului în implementarea Programului de Cetățenie prin Investiții, susţine că acest program este unul benefic pentru economia ţării, iar riscurile imputate sunt minime. 

Până în prezent, cinci persoane au primit cetățenia Republicii Moldova prin investiţii, iar alte 34 au depus cererea şi aşteaptă o decizie în acest sens.

Programul prevede ca străinii pot obţine cetăţenia ţării noastre, dacă vor contribui cu cel puţin 100.000 de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau vor investi 250.000 de euro în domeniile de dezvoltare strategică.

De notat că Programul a provocat numeroase critici și îngrijorări privind posibilitatea ca astfel să devină cetățeni ai Moldovei persoane cu un trecut dubios.

Transparency International – Moldova, susţine într-un raport privind riscurile unor astfel de programe că scopul real al acestuia este obţinerea rentelor din spălări de bani la nivel internaţional.Oportunitati