După moratoriu, programul cetățenie pe bani trebuie abrogat, recomandă SIS

shadow
Vineri, 28.02.2020 09:31   800
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) propune ca după noul moratoriu asupra programului cetățeniei prin investiții, ce urmează a fi extins până la 1 ianuarie 2021, acesta să fie abrogat complet. Deputații susțin o astfel de soluție.

Guvernul a aprobat, deja, instituirea unui nou moratoriu asupra programului cetățeniei prin investiții, până la 1 ianuarie 2021, iar în ședința de vineri, 28 februarie, proiectul urmează să fie examinat de Parlament.

Factorul occidental

Proiectul prevede că cererile, depuse până la data intrării în vigoare a acestui moratoriu, vor fi examinate. Totodată, termenul contractelor agenților acreditați în cadrul programului de dobândire a cetățeniei prin investiție, semnate pentru anul 2019, se va prelungi până la expirarea moratoriului.

Majoritatea instituțiilor implicate în program au susținut extinderea moratoriului, inclusiv Ministerul Economiei și Agenția Servicii Publice, care este una dintre instituțiile responsabile direct de acest proiect.

Serviciul de Informații și Securitate a mers mai departe și, în avizul la proiectul examinat de Guvern și de Parlament, consideră oportună abrogarea acestui program.

"După expirarea perioadei respective, considerăm oportună abrogarea definitivă a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție, reieșind atât din riscurile aferente procesului de verificare a solicitanților, dar în special, ținând cont de riscurile pe dimensiunea externă – poziții negative ale factorului occidental (față de proces) și condiționări ale partenerilor de dezvoltare la capitol suport financiar, prin prisma abrogării cetățeniei prin investiții", scrie în avizul său SIS.

Advertisement

Propunerea făcută de SIS a fost acceptată și de către comisia specializată a Parlamentului.

În avizul său, și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene atrage atenția la riscurile ce vin din partea acestui program în relația cu Uniunea Europeană și în contextul regimului fără vize de care beneficiază cetățenii Republicii Moldova, sugerând astfel că există riscul apariției unor probleme la acest capitol.

"Chestiunea anulării programului a fost inclusă de către UE în lista acțiunilor pe termen scurt, necesare pentru avansarea relațiilor RM-UE", susține Ministerul Afacerilor Externe. 

Menționăm că moratoriul instituit în 2019, a expirat pe 20 februarie 2020.  Anterior șeful Executivului a avertizat că, în cazul în care programul va fi anulat, statul riscă să plătească despăgubiri foarte mari. Premierul nu a dat o cifră exactă, dar a menționat că în 2019 se vehicula că despăgubirile s-ar putea ridica la 3,5 milioane de euro.

Scopurile reale ale programului

Într-un interviu pentru Mold-street.com, Paddy Blewer, Directorul departamentului Relații cu Publicul al companiei Henley & Partners, companie-partener al Guvernului în implementarea Programului de Cetățenie prin Investiții, susține că acest program este unul benefic pentru economia țării, iar riscurile imputate sunt minime. 

Până în prezent, cinci persoane au primit cetățenia Republicii Moldova prin investiții, iar alte 34 au depus cererea și așteaptă o decizie în acest sens.

Programul prevede ca străinii pot obține cetățenia țării noastre, dacă vor contribui cu cel puțin 100.000 de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau vor investi 250.000 de euro în domeniile de dezvoltare strategică.

De notat că Programul a provocat numeroase critici și îngrijorări privind posibilitatea ca astfel să devină cetățeni ai Moldovei persoane cu un trecut dubios.

Transparency International – Moldova, susține într-un raport privind riscurile unor astfel de programe că scopul real al acestuia este obținerea rentelor din spălări de bani la nivel internațional.Oportunitati